Moordenaar Britse parlementariër Jo Cox had mogelijk politiek motief

De verdachte van de moord op het Britse Lagerhuislid Jo Cox riep zaterdag tijdens het begin van de rechtszaak "Dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië". 

Thomas Mair antwoordde met deze woorden op de vraag van de rechter hoe hij heet. Zijn antwoord lijkt een politiek motief te verraden.

Mair verscheen zaterdag in Londen in de rechtszaal. Hem wordt onder meer moord, zware mishandeling en verboden wapenbezit ten laste gelegd.

Mair zou de 41-jarige Cox donderdag rond lunchtijd hebben omgebracht met een mes en een vuurwapen voor de bibliotheek van het Noord-Engelse Birstall, zijn woonplaats.

Video: Moordenaar Cox arriveert bij rechtbank

Britain First

De moord was een gerichte aanval. Mair handelde volgens de politie waarschijnlijk alleen.

Ooggetuigen verklaarden donderdag al dat de man die Cox neerstak- en schoot "Britain First" schreeuwde. Britain First is een radicaalnationalistische partij, een afsplitsing van de British National Party.

Tijdens huiszoeking bij Mair in Birstall zijn krantenartikelen over Cox ontdekt en materiaal dat over extreemrechtse en racistische groeperingen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag vanuit zijn presidentiële vliegtuig telefonisch contact gehad met de echtgenoot van Cox. Obama condoleerde de weduwnaar namens alle Amerikanen, liet het Witte Huis weten.

Bedreigingen

Cox had bij de politie eerder melding gemaakt van bedreigingen. Naar aanleiding van dat onderzoek werd in maart al een man aangehouden. Volgens de politie was deze verdachte echter niet dezelfde als de man die haar donderdag doodschoot.

Het Labour-parlementslid was donderdag in de bibliotheek van Birstall, bij Leeds, voor een bijeenkomst met haar achterban. Buiten werd ze om 13.00 uur (lokale tijd) aangevallen door een man. Ze overleed aan de verwondingen.

Lees meer over:
Tip de redactie