'Aanwijzingen voor aanslag op ministers België'

Gewapende Syriëgangers hebben het voorzien op vier kopstukken van de Belgische regering. Daarvoor heeft de Belgische coördinator terrorismebestrijding (OCAD) serieuze aanwijzingen.

Dat melden Belgische media. 

Premier Charles Michel, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en zijn collega's Jan Jambon van Binnenlandse Zaken en Koen Geens van Justitie staan volgens de media sinds vrijdagavond onder bijzondere bescherming van de politie. Die buitengewone beveiliging is voor minstens een week van kracht.

Het OCAD verstrekt geen informatie over de herkomst en de ernst van de bedreigingen, schrijft Het Nieuwsblad.

Terreurverdachten

De Belgische politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag na veertig personen te hebben verhoord nog eens twaalf terreurverdachten opgepakt. Het merendeel van hen is aangehouden in Brussel en omgeving.

De politie heeft 152 garageboxen doorzocht en ongeveer veertig huiszoekingen verricht in zestien gemeenten. Wapens of explosieven zijn niet gevonden. De verdachten zouden van plan geweest zijn om een aanslag te plegen op het Rogierplein in Brussel tijdens de EK-wedstrijd van België tegen Ierland.

Geen verband

Er is volgens het federaal parket geen verband met het terreuralarm voor de ministers. Ook is er geen link met de aanslagen van 22 maart op de luchthaven Zaventem. Onder de verdachten zitten wel kennissen van terreurverdachten Mohammed Abrini en de broers El Bakraoui.

De politie hield enkele van de verdachten volgens de Waalse omroep RTBF al een paar dagen in de gaten.

Lees meer over:
Tip de redactie