Man die Jo Cox doodschoot aangeklaagd voor moord

De dader die die het Britse Labour-parlementslid Jo Cox doodschoot, is officieel aangeklaagd voor moord. Hij wordt zaterdag voorgeleid in de rechtbank in Londen.

De 52-jarige Thomas Mair wordt daarnaast het toedienen van zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd. Ook wordt hij aangeklaagd voor wapenbezit met bedoelingen om een misdrijf te plegen en voor het in bezit hebben van een aanvalswapen Dat heeft de politie van West Yorkshire in de nacht van vrijdag op zaterdag laten weten.

Vrijdag werd bekend dat de moord op de 41-jarige Cox een gerichte aanval was. Mair handelde volgens de politie waarschijnlijk alleen.

Ooggetuigen verklaarden donderdag al dat de man die Cox neerstak- en schoot "Britain First" schreeuwde. Britain First is een radicaalnationalistische partij, een afsplitsing van de British National Party.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag vanuit zijn presidentiële vliegtuig telefonisch contact gehad met de echtgenoot van Cox. Obama condoleerde de weduwnaar namens alle Amerikanen, liet het Witte Huis weten.

Bedreigingen

Cox had bij de politie eerder melding gemaakt van bedreigingen. Naar aanleiding van dat onderzoek werd in maart al een man aangehouden. Volgens de politie was deze verdachte echter niet dezelfde als de man die haar donderdag doodschoot.

Het Labour-parlementslid was donderdag in de bibliotheek van Birstall, bij Leeds, voor een bijeenkomst met haar achterban. Buiten werd ze om 13.00 uur (lokale tijd) aangevallen door een man. Ze overleed aan de verwondingen.

Video: Politie arresteert mogelijke moordenaar Brits parlementslid

Lees meer over:
Tip de redactie