Duitse rechter veroordeelt oud-bewaker Auschwitz tot vijf jaar cel

De Duitse rechtbank heeft Reinhold Hanning, die in de Tweede Wereldoorlog werkte als bewaker in vernietigingskamp Auschwitz, veroordeeld tot vijf jaar celstraf.

Zijn advocaat had gepleit voor vrijspraak voor zijn cliënt. Volgens de raadsman is er geen bewijs voor de directe betrokkenheid van de 94-jarige Hanning bij massamoord.

Volgens zijn advocaat werkte Hanning voor een "misdadig systeem" waarin hij bevelen moest opvolgen. Als eenvoudige arbeider zou de SS’er de gevolgen van zijn handelen niet hebben kunnen overzien.

De vroegere kampbewaker is aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moord op 170.000 Joden.

Verantwoorden

Justitie had zes jaar cel geëist tegen de man. De zaak kreeg in Duitsland heel veel aandacht; mogelijk is Hanning een van de laatste betrokken oud-nazi's die zich nog voor zijn dood voor de rechtbank kan verantwoorden voor zijn daden.

Hanning verklaarde eerder voor de rechtbank zich diep te schamen. "Ik schaam mij ervoor dat ik het onrecht zag gebeuren en mij er niet tegen heb verzet", stelde hij vorige maand. 

Het was de enige verklaring die Hanning afgelegde. De rest van de zittingsdagen zweeg hij. De rechtszaak duurde vier maanden; door zijn zwakke gezondheid kon de verdachte niet langer dan twee uur per dag in de rechtzaal zitten.

De veroordeelde las zijn verklaring vanuit zijn rolstoel voor van een vel papier. Hij stelde al zijn herinneringen aan Auschwitz altijd te hebben verdrongen.

Boekhouder

Tijdens het proces getuigden meer dan tien ex-gevangenen en nabestaanden van slachtoffers die in Auschwitz om het leven kwamen. Zij deelden gruwelijke en zeer gedetailleerde herinningen aan de gaskamers met de rechter.

Hanning is overigens niet de eerste oud-SS'er die wordt veroordeeld voor medeplichtigheid aan de Holocaust. In 2015 werd Oskar Groening, alias de 'boekhouder van Auschwitz', tot vier jaar cel veroordeeld voor hulp bij de moord op 300.000 mensen in het concentratiekamp Auschwitz.

Tip de redactie