Twee daders aanslagen Brussel begraven onder valse naam

Twee van de daders van de aanslagen in Brussel op 22 maart zijn deze week onder een valse naam begraven. 

Volgens de Belgische krant La Libre werden Najim Laachraoui en Ibrahim el Bakraoui ter aarde besteld op het islamtische gedeelte van de begraafplaats in Evere, een deelgemeente van Brussel.

Laachroui en Bakraoui lieten hun bomgordels in maart tot ontploffing komen op het vliegveld Zaventem. Door de aanslagen in Brussel vielen 32 doden en 340 gewonden.

Door de mannen onder een andere naam te begraven, willen de autoriteiten voorkomen dat hun graven een bedevaartsoord worden voor jihadisten. Eerder werden op dezelfde begraafplaats twee daders van de aanslagen in Parijs, Bilal Hadfi en Brahim Abdeslam, eveneens onder valse namen begraven.

Maalbeek

De politie in Brussel probeert vrijdag te reconstrueren hoe de aanslag in metrostation Maalbeek is verlopen. Het decor is het onderduikadres vanwaaruit de terroristen Khalid El Bakraoui en Osama Krayem op 22 maart vertrokken.

El Bakraoui blies zich op en de Zweed Krayem nam zijn rugzak met explosieven mee terug naar het appartement aan de Kazernenlaan in de deelgemeente Etterbeek. Die straat is afgezet.

Het safehouse was gehuurd door de broers Smaïl (32) en Ibrahim (28) Farisi. De explosieven waren daar gemaakt en de broers zouden de sporen na de aanslag hebben gewist.

Zowel Osama Krayem als de broers Farisi zijn aanwezig bij de reconstructie, melden Belgische media. Krayem werd begin april opgepakt, op dezelfde dag als Mohamed Abrini, de man met het hoedje die betrokken was bij de aanslagen op luchthaven Zaventem. De broers werden enkele dagen later aangehouden.

Een maand geleden werden de aanslagen op de luchthaven al gereconstrueerd. Bij de aanslagen kwamen 32 mensen om en vielen ruim 300 gewonden.

Tip de redactie