Iraakse troepen heroveren Fallujah

Iraakse strijdkrachten hebben Fallujah vrijwel volledig heroverd op Islamitische Staat, dat zegt de Iraakse premier.  

Premier Haider al-Abadi zei op nationale televisie dat het leger de controle heeft over het grootste deel van de stad. Wel zijn er hier en daar nog haarden van verzet, ''die in de komende uren moeten worden opgeruimd'', zei al-Abadi.

IS-militanten houden zich nog op in delen van de stad waar veel bewoners naartoe zijn gevlucht en veel huizen door aangebrachte explosieven ontoegankelijk zijn. IS probeerde eerder te voorkomen dat mensen de stad ontvluchten.

De Iraakse vlag wappert volgens de militairen nu boven het overheidsgebouw. De federale politie rukt intussen verder op langs Bagdad-Street, de belangrijkste oost-west-weg door de stad.

Het leger, sjiitische islamitische milities en soennitische tribale strijders begonnen met steun van luchtaanvallen een grote operatie op 23 mei om Falluja weer in handen te krijgen na maanden van belegering. Iraakse militairen zouden donderdag al het industriele district in het oosten van de stad op IS heroverd hebben.

Fallujah, ongeveer zeventig kilometer ten westen van Bagdad, is na de Noord-Iraakse stad Mosul de belangrijkste basis van IS in Irak. De extremisten controleerden de stad sinds januari 2014.

Naar schattingen van de Verenigde Naties wonen er nog zo'n 90.000 mensen in Fallujah.

Tip de redactie