Senaat VS gaat stemmen over wapenverkoop aan terreurverdachten

De Amerikaanse Senaat gaat vermoedelijk volgende week stemmen over maatregelen die de verkoop van wapens in de VS iets meer aan banden leggen. 

Barack Obama liet donderdag weten blij te zijn met de stemming. De Amerikaanse president bezocht donderdag de nabestaanden en slachtoffers van het bloedbad in Orlando.

Obama pleit al jaren voor progressieve wapenwetten, maar deze worden standaard tegengehouden door de Republikeinen die in zowel de senaat als het Huis van Afgevaardigden een meerderheid hebben. 

Een schutter drong in de nacht van zaterdag op zondag de homoclub Pulse binnen en schoot minutenlang om zich heen. Dit kostte 49 mensen het leven; meer dan vijftig anderen raakten gewond. Een aantal hiervan verkeert nog in levensgevaar.

Voorstellen

De stemming in de Senaat vindt naar verwachting maandag plaats. Daarvoor zijn vier voorstellen ingediend. In het eerste mag de regering voorkomen dat terrorismeverdachten vuurwapens kopen. Het tweede houdt in dat de rechtbank binnen drie dagen moet beslissen of de regering een individu mag verbieden om een pistool te kopen.

Het derde gaat over de uitbreiding van achtergrondchecks bij de verkoop van wapens op internet en op wapenbeurzen. Bij het vierde voorstel worden de autoriteiten ervan op de hoogte gesteld als een persoon die in de afgelopen vijf jaar is onderzocht op verdenking van terrorisme een vuurwapen probeert te kopen.

De Amerikaanse brancheorganisatie voor wapens, de National Rifle Association (NRA), liet eerder deze week weten in te stemmen met een verbod op het verkopen van wapens aan terreurverdachten. 

Het is overigens nog niet duidelijk of de voorstellen voor strengere wapenwetten daadwerkelijk door de Senaat komen, al is de publieke druk groot na de schietpartij in Orlando. Voordat een eventuele wetswijziging wordt ingevoerd moet het eerst nog het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden passeren.

Discussie

Obama bezocht samen met vice-president Joe Biden de hulpverleningsdiensten die als eerste ter plaatse waren bij Pulse, slachtoffers die nog in het ziekenhuis liggen en nabestaanden van de doden.

Er is nog nooit een schietpartij in de VS geweest waarbij één dader zoveel slachtoffers maakte als Orlando. De president beklemtoonde nogmaals dat hij dit soort schietpartijen niet kan voorkomen als de wapenwetten niet worden aangepast.

Het bloedbad in Orlando heeft de discussie over het beperken van de wapenwetgeving in de VS weer doen oplaaien. De FBI onderzocht verdachte Omar Mateen tweemaal vanwege mogelijk extremistische sympathieën, maar desondanks kon hij gewoon een geweer kopen.

Verkiezingen

De schietpartij is ook inzet geworden van de presidentsverkiezingen in november. De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton pleit net als Obama voor strengere wapenwetten, terwijl de Republikeinse kandidaat Donald Trump hamert op het bestrijden van moslimextremisme. Ook

71 procent van de Amerikanen vindt dat er ten minste gematigde regelgeving en restricties moeten komen op wapens. 80 procent van de Democratische kiezers en bijna 60 procent van de Republikeinse kiezers deelt dit standpunt. Dat blijkt uit een peiling van Reuters en Ipsos. Eind 2013 en eind 2014 lagen deze percentages net boven de 60 procent.

De laatste grote maatregel die werd ingevoerd om de wapenverkoop in te perken was in 1994 tijdens het presidentschap van Bill Clinton met een verbod op semi-automatische wapens. Het verbod verliep tien jaar weer.

Lees meer over:
Tip de redactie