Een veilinghuis in München brengt komend weekend ondanks felle protesten nazirelikwieën onder de hamer. Onder de objecten bevinden zich onderbroeken van Hermann Göring en persoonlijke bezttingen van Adolf Hitler.

Ook bevindt zich in de opvallende collectie een koperen doosje voor de cyanidepil waarmee Göring zich kort voor zijn geplande executie in Neurenberg van het leven beroofde, en röntgenfoto's van Hitler. Hermann Historica heeft de veiling van persoonlijke bezittingen donderdag aangekondigd.

Vrijdag worden de objecten tentoongesteld in München onder de titel 'Hitler en de nazikopstukken - een blik in de afgrond van het kwaad'.

Ze komen uit de verzameling van de inmiddels overleden Amerikaanse arts John K. Lattimer, die tijdens de naziprocessen in Neurenberg verantwoordelijk was voor de medische verzorging van de aangeklaagden.

Geen reactie

Het veilinghuis wil niet reageren op vragen over de geplande veiling, maar benadrukt in een schriftelijke verklaring dat het "alle neonazistische en nationaal-socialistische stromingen verwerpt" en alleen de wetenschap wil dienen.

Over dit wetenschappelijke nut worden twijfels geuit. "Deze onderbroek in XXL van Göring, welke informatieve waarde zou dat moeten hebben", zei bijvoorbeeld de historicus Andreas Mix.

Luchtvloot

Göring was een van de belangrijkste politici en militaire leiders tijdens het Derde Rijk. Hij was minister van Binnenlandse Zaken en tussen 1933 en 1935 minister voor de luchtmacht.

Hij zorgde onder meer voor de heropbouw van de Duitse Luftwaffe. In de Tweede Wereldoorlog voerde hij het bevel over alle Duitse oorlogsvliegtuigen.