'Geen verband tussen Orlando-schutter en IS'

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft geen verband gevonden tussen de man die in een homoclub een bloedbad aanrichtte en internationale terreurbewegingen zoals Islamitische Staat.

Dat zei CIA-directeur John Brennan donderdag tegen de inlichtingencommissie van de Senaat.

Omar Mateen belde tijdens de moordpartij met het noodnummer 911 en zei dat hij zijn aanval opdroeg aan IS. Maar de CIA heeft geen bewijs gevonden dat er een directe link is tussen de moordenaar en IS, aldus Brennan.

Brennan sprak donderdag niet alleen over de aanslag in Orlando, maar ook in bredere zin over de dreiging die uitgaat van terroristische organisaties. Volgens de CIA-baas heeft IS tienduizenden mensen onder de wapenen, meer dan al-Qaeda op zijn hoogtepunt.

Video: 'Geen verband schutter Orlando en IS'

Libië 

Vooral de situatie in Libië is reden tot zorg, aldus Brennan. De terreurbeweging heeft vijf- tot achtduizend actieve strijders in het Noord-Afrikaanse land. In Irak en Syrië zijn de gelederen van IS geslonken, van respectievelijk 19.000 en 25.000 tot 18.000 en 22.000.

Over de Europese inlichtingendiensten zei Brennan dat beter inlichtingen zouden kunnen worden gedeeld. ''Ze hebben nog een weg te gaan'', aldus Brennan.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama is donderdag in Orlando aangekomen voor een ontmoeting met nabestaanden van slachtoffers van het bloedbad. Hij wordt vergezeld door vice-president Joe Biden.

De dader schoot 49 bezoekers van de nachtclub dood. Bij de schietpartij raakten 53 mensen gewond. Daarvan liggen er nog 23 in het ziekenhuis, waarvan zes in kritieke toestand.

Lees meer over:
Tip de redactie