Reddingsdiensten hebben donderdag een zwarte doos gelokaliseerd van het toestel van EgyptAir dat in mei in de Middellandse Zee is neergestort. Het apparaat, dat ook de geheugenkaart van de voicerecorder bevat, is uit het water gehaald.

Op de geheugenkaart staan de geluidsopnamen van de gesprekken in de cockpit. Deze kunnen mogelijk duidelijkheid geven over de oorzaak van de ramp, aldus persbureau AP.

Een Egyptisch onderzoeksteam meldt dat het gevonden deel aanvankelijk was beschadigd, maar dat specialisten erin geslaagd zijn om de opnamen te herstellen. De opnames worden volgens BBC naar Alexandria gebracht waar het onderzoeksteam zijn basis heeft.

Begin juni ontdekten Franse onderzoekers al de vermoedelijke locatie van de zwarte dozen van het toestel. Maar de twee onderdelen, de recorder met vluchtgegevens en de andere recorder met gesprekken vanuit de cockpit, werden destijds nog niet van de bodem gehaald.

Wrakstukken

Woensdag werd duidelijk dat een onderzoeksteam op de bodem van de Middellandse Zee nieuwe wrakstukken had gevonden.

Het passagiersvliegtuig van EgyptAir verdween op 19 mei van de radar. De Airbus A320 met vluchtnummer MS804 was op weg van Parijs naar Caïro en had 66 mensen aan boord. 

Wrakstukken

De eerste wrakstukken van het neergestorte toestel werden vrij snel na de crash gevonden. Ook werden lichaamsdelen van slachtoffers aangetroffen. In de periode daarna werden er meerdere kleine onderdelen gevonden. 

De exacte oorzaak van de vliegramp is nog onbekend. Uit vluchtgegevens is wel gebleken dat vlak voor het neerstorten van het vliegtuig het rookalarm is afgegaan. Er zou rook en hitte zijn gesignaleerd bij een raam naast de co-piloot en in het toilet achter de cockpit.