Het 41-jarige Britse parlementslid Jo Cox is donderdag overleden aan de gevolgen van een schiet- en steekpartij in Birstall, bij Leeds. Een 52-jarige man is eerder op de dag al aangehouden.

Het motief voor de aanval op de Labour-politica is nog onbekend. De politie doet daar onderzoek naar.

Cox werd even voor 13.00 uur (lokale tijd) aangevallen door een man in de buurt van een bibliotheek in Birstall bij Leeds, daar was een bijeenkomst met haar achterban. Ze stierf ongeveer een uur later ter plaatse. Ook een 77-jarige man raakte gewond, maar hij is niet in levensgevaar.

Cox zat sinds vorig jaar voor Labour in het Lagerhuis voor het district Batley and Spen. Ze werd gezien als een rijzende ster binnen de partij.

De campagnes vóór en tegen een Brexit hebben hun activiteiten neergelegd. Ook vrijdag voeren beide kampen geen campagne, aldus Britse media. Premier David Cameron heeft een bijeenkomst in Gibraltar afgezegd. Het referendum over het EU-lidmaatschap wordt volgende week donderdag gehouden. 

Gevecht

Ooggetuigen stellen dat er een gevecht vooraf ging aan het incident en dat de dader opeens een vuurwapen uit zijn tas haalde.

De politica werd met een helikopter naar het ziekenhuis in Leeds gebracht. Urenlang was haar situatie onduidelijk. Rond 18.15 uur (Nederlandse tijd) maakte de Britse politie bekend dat Cox is overleden. Cox was 41 jaar en moeder van twee kinderen.

"Er zijn twee dingen die ze het liefst zou willen", zegt haar man Brendan Cox in een verklaring. "De eerste is dat haar kinderen zouden baden in liefde en ten tweede dat we met zijn allen zouden vechten tegen de haat die haar vermoord heeft."

Video: Politie doet onderzoek bij plek doodgeschoten Brits parlementslid​

Politie doet onderzoek bij plek doodgeschoten Brits parlementslid
Politie doet onderzoek bij plek doodgeschoten Brits parlementslid

'Tragedie'

Premier David Cameron noemt de dood van Cox een tragedie. "Ze was een toegewijd en betrokken parlementslid." Labour-leider Jeremy Corbyn is "ernstig geschokt" door het nieuws.

EU-president Donald Tusk heeft met afschuw gereageerd en noemt het een "tragische aanval". Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ‏liet via Twitter weten diep geschokt te zijn door het nieuws over de "vreselijke aanval" op Cox. Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz is "diep bedroefd".

De Eurogroep heeft donderdag in Luxemburg tijdens haar bijeenkomst een minuut stilte gehouden. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) verklaarde na afloop van de vergadering zeer geschokt te zijn. "Het Verenigd Koninkrijk is een baken van vredig politiek bedrijven."

Ook IMF-directeur Christine Lagarde zei "geschokt en bedroefd" te zijn. Beiden wilden in verband met het stilleggen van de campagne in het VK geen vragen over een Brexit, het mogelijke vertrek van de Britten uit de EU, ingaan.

Het is voor het eerst sinds bijna 26 jaar dat een zittend parlementslid om het leven komt door geweld. Op 30 juli 1990 kwam Ian Gow om het leven nadat de IRA een bom onder zijn auto had gelegd.