Nederlandse handlanger Britse drugsbaas opgepakt in Spanje

In Spanje is een 42-jarige Nederlander opgepakt die wordt gelieerd aan de Britse crimineel Robert Dawes. Hij wordt verdacht van grootschalige drugshandel.

Dawes werd in november vorig jaar opgepakt in Spanje en zit nu vast in Frankrijk. Hij wordt gezien als het hoofd van de grootste organisatie in Europa die zich bezighoudt met drugshandel, witwassen van crimineel verdiend geld en moord.

De Spaanse en Nederlandse politie doen samen onderzoek naar het netwerk van drugshandelaren met wie Dawes zaken deed. 

Uit het onderzoek kwam volgens de Spaanse politie zijn handlanger, de 42-jarige Emiel B. naar voren. De man reisde vaak op en neer naar Nederland.

Hier had hij ontmoetingen met hoofden van drugskartels uit Zuid-Amerikaanse landen. Ook zag hij leden van een motorclub. 

Havens

Dawes zou de Nederlander instructies hebben gegeven hoe de drugs van en naar de havens van Antwerpen en Rotterdam moest komen. 

Ook na de arrestatie van Dawes bleef de man volgens de Spaanse politie de omgeving van Malaga bezoeken om zijn drugsnetwerk te onderhouden. Hij communiceerde met de leden van het netwerk via versleutelde telefoons. 

Tot nu toe zijn er vijftien huiszoekingen geweest in het politieonderzoek in Nederland en Spanje. Daarbij werden vuurwapens, diamanten en cocaïne gevonden.

Volgens het Landelijk Parket zit de man al een tijd in Nederland vast.

Video: Nederlandse handlanger Britse drugsbaas opgepakt in Spanje

Lees meer over:
Tip de redactie