Oscar Pistorius hoort op 6 juli welke straf hij krijgt. Aanvankelijk kreeg de Zuid-Afrikaanse atleet vijf jaar cel voor 'dood door schuld', maar in hoger beroep werd bepaald dat Pistorius voor moord moet worden veroordeeld. 

Rechter Thokozile Masipa moet nu de strafmaat bepalen. Pistorius kan daarna niet meer in beroep tegen het vonnis.

Pistorius schoot zijn vriendin Reeva Steenkamp in februari 2013 dood. Hij schoot in totaal vier keer door de wc-deur en trof zijn vriendin onder meer in haar hoofd. 

De atleet claimt dat hij in de veronderstelling verkeerde dat zich achter de deur een inbreker schuilhield, maar aanklager Gerrie Nel zegt dat Pistorius zijn vriendin doodde na een ruzie. 

De aanklagers tekenden protest aan tegen de veroordeling voor 'dood door schuld'. Een panel van vijf Zuid-Afrikaanse rechters boog zich over de veroordeling van Pistorius. Zij bepaalden Pistorius definitief voor moord moet worden veroordeeld. 

Nieuwe behandeling

Zowel de aanklager als de verdediging hielden deze week opnieuw een betoog in de rechtbank. Ook kwam voor het eerst de vader van het Zuid-Afrikaanse model aan het woord. 

De 73-jarige Barry Steenkamp was erg emotioneel toen hij vertelde over zijn dochter. "Ik denk altijd aan Reeva. Ons huis hangt vol met foto's van haar. We zijn zo trots op haar", vertelde hij huilend. "Ik ben een ander mens geworden. Ik ben niet graag meer onder de mensen."

De advocaat van Pistorius, Barry Roux, liet de atleet zonder zijn protheses door de rechtszaal lopen. Hij wilde daarmee aantonen dat Pistorius weerloos en wankel is zonder zijn protheses, wat volgens hem past in het verhaal dat Pistorius uit paniek schoot op de vermeende inbreker achter de toiletdeur. 

Aanklager Nel vroeg de rechter om het publicatieverbod op foto's van Reeva Steenkamp op te heffen "zodat iedereen kan zien wat de kogels met haar gedaan hebben". Ook de ouders van het model willen dat het verbod wordt opgeheven. De rechter heeft dit verzoek ingewilligd.

Video: Pistorius loopt op stompen in rechtbank

Pistorius loopt op stompen in rechtbank
Pistorius loopt op stompen in rechtbank