De vader van Reeva Steenkamp, die door haar vriend Oscar Pistorius op 14 februari 2013 werd doodgeschoten, heeft dinsdag voor het eerst een verklaring gegeven in de rechtbank.

De 73-jarige Barry Steenkamp was erg emotioneel toen hij vertelde over zijn dochter. "Ik denk altijd aan Reeva. Ons huis hangt vol met foto's van haar. We zijn zo trots op haar", vertelde hij huilend. "Ik ben een ander mens geworden. Ik ben niet graag meer onder de mensen."

Tijdens het verhaal van Steenkamp huilde Pistorius en zat hij met zijn hoofd voorovergebogen in de rechtbank. 

Vader Steenkamp herinnert het moment dat zijn vrouw June hem belde toen hij aan het werk was. "Ik kon er niet veel van verstaan omdat ze gilde. Het enige dat ik hoorde was dat ik naar huis moest komen. Onderweg realiseerde ik me dat ze Reeva's naam had genoemd, en begon ik te begrijpen dat ze was neergeschoten. Toen raakte ik in paniek."

Video: Barry Steenkamp vertelt over het verdriet van hem en zijn vrouw

Vader Steenkamp: 'Mijn vrouw praat 's nachts tegen Reeva'
Vader Steenkamp: 'Mijn vrouw praat 's nachts tegen Reeva'

Ruzie

De aangeslagen vader zegt net als de aanklager te geloven dat Steenkamp en Pistorius ruzie hadden voorafgaand aan haar tragische dood. Dit is altijd een punt van discussie geweest tussen aanklagers en het team van Pistorius. 

"Als ik me inbeeld wat ze heeft meegemaakt in die laatste minuten; dat moet verschrikkelijk zijn geweest", zegt Steenkamp. "Ze moet zoveel pijn gevoeld hebben. Ik probeer dat soms te visualiseren en soms probeer ik mezelf pijn te doen om te kunnen voelen wat zij heeft gevoeld."

Steenkamp zei daarnaast dat hij wil dat de foto's van zijn dochter, met daarop zichtbaar haar wonden, aan iedereen worden getoond om "de wereld te laten zien hoeveel pijn ze gehad heeft". 

In de toekomst wil Steenkamp mogelijk wel in gesprek met Pistorius, "maar niet nu en wel in een privé omgeving". Ook vertelde hij dat zijn vrouw June Pistorius heeft vergeven voor zijn daad. "Maar vergeving spreekt je niet vrij van je verantwoordelijkheden. Oscar moet betalen voor wat hij heeft gedaan." Op de vraag hoe Pistorius gestraft moet worden, zei Steenkamp dat dit aan de rechtbank is. 

Moord

Pistorius kreeg aanvankelijk vijf jaar cel voor 'dood door schuld' voor het doodschieten van zijn vriendin, maar in hoger beroep werd besloten dat het vonnis moest worden omgezet in een vonnis voor moord. 

De aanklagers tekenden protest aan tegen deze uitspraak. Een panel van vijf Zuid-Afrikaanse rechters boog zich over de veroordeling van Pistorius. Er werd alleen gekeken naar de toepassing van de wet: het bewijs is niet opnieuw bekeken. De rechters bepaalden dat Pistorius definitief voor moord moet worden veroordeeld. 

Pistorius schoot in totaal vier keer door de wc-deur en trof zijn vriendin onder meer in haar hoofd. De atleet claimt dat hij in de veronderstelling verkeerde dat zich achter de deur een inbreker schuilhield, maar aanklager Gerrie Nel zegt dat Pistorius zijn vriendin doodde na een ruzie.

Vader Reeva Steenkamp denkt nog elke dag aan haar
Vader Reeva Steenkamp denkt nog elke dag aan haar