Man doodt Franse agent en zijn vrouw na gijzeling in woning

Een man heeft maandagavond in de Franse plaats Magnanville een politieman en zijn vrouw om het leven gebracht. De dader is tijdens een inval van de politie gedood. De Franse autoriteiten beschouwen het als een terroristische daad.

Na een gijzeling in de woning van het slachtoffer doodde hij ook de vrouw van de agent. Zij werkte voor het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, aldus het ministerie. Het 3-jarige zoontje van het echtpaar is gered. 

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve spreekt van een "verachtelijke terroristische daad".

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) stelde al dat de steekpartij en gijzeling is uitgevoerd door "een strijder van IS", blijkt uit een bericht van het aan de beweging gelieerde persbureau Amaq. Volgens ooggetuigen zou de dader "Allahu akbar" (Allah is groot) hebben geroepen.

Bronnen bij de politie en justitie zeggen dat de dader een 25-jarige man is, die in de gaten werd gehouden door de veiligheidsdiensten nadat hij in 2013 veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van drie jaar voor het helpen vluchten van islamitische militanten naar Pakistan, aldus Reuters.

De man had een uitgebreid strafblad met onder meer vermogens- en geweldsdelicten, bericht BFM TV. Vorig jaar opende hij een eethuisje in Mantes-la-Jolie, wat de indruk kan hebben gewekt dat hij wat opkrabbelde.

Mogelijk had hij tijdens zijn criminele carrière rechtstreeks te maken met zijn twee slachtoffers. Rechercheur Jean-Baptiste Salvaing was de tweede man van de recherche van een buurkorps. Zijn partner werkte bij de plaatselijke politie.

Gijzeling

De agent was in burger en op weg naar huis toen hij rond 20.30 uur in de buurt van zijn woning in Magnanville, ten noordwesten van Parijs, door de man werd belaagd met een mes.

De dader nam vervolgens de vrouw en zoon van de politieman in hun huis in gijzeling. De speciale politie-eenheid RAID maakte rond middernacht een einde aan de gijzeling. In de woning waren schoten en een explosie te horen, zeggen ooggetuigen. De RAID bestormde het huis daarop en schoot de dader dood. In de woning werd het levenloze lichaam van de vrouw van de agent gevonden.

Motief

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken kon vooralsnog niets zeggen over het motief van de dader. Het is niet bekend wat de man tot zijn daad heeft gedreven. Het ministerie deed geen uitspraken over de gijzeling.

Volgens de hoofdcommissaris van de politie in Yvelines probeerde de politie met de dader te onderhandelen. De pogingen liepen op niets uit.

De 40-jarige politieman werkte als plaatsvervangend hoofd van de snelwegpolitie in Mureaux. 

Hollande

De Franse president François Hollande heeft de "afschuwelijke daad sterk veroordeeld". Uitgebreid onderzoek zal het motief achter de moorden moeten aantonen, aldus Hollande. Dinsdagochtend vroeg staat er een bijeenkomst op het Elysée gepland om het incident te bespreken.

Minister Cazeneuve benadrukte dat de overheid zich tot het uiterste inzet in de strijd tegen terrorisme. Er zijn sinds begin dit jaar al meer dan honderd mensen gearresteerd.

Video: Hulpdiensten komen in actie na dood Franse agent

Lees meer over:
Tip de redactie