Agent William Porter heeft maandag getuigd dat de donkere verdachte Freddie Gray inderdaad om hulp vroeg toen hij in april 2015 een politiebusje werd vervoerd en daarbij overleed. De dood van Gray leidde tot protesten in het hele land.

Gray overleed aan de gevolgen van een gebroken nek, een aandoening die hij waarschijnlijk opgelopen heeft in het busje. Het letsel zou het gevolg zijn van een 'wilde rit' van de bestuurder. Gray zou daarbij om hulp geroepen hebben, maar deze nooit hebben gekregen. 

Agent William Porter, één van de zes agenten die betrokken was bij de arrestatie van Gray en die nu getuigt in de zaak van bestuurder Ceasar Goodson, zegt nu dat Gray wel degelijk hulp gehad heeft. 

Agent Porter stapte wel pas in het busje nadat Gray al was aangehouden. Hij zag dat de verdachte geboeid op zijn buik op de grond lag. "Hij zei: 'help, help me overeind'", herhaalde de agent de woorden van Gray. Hij zou Gray vervolgens inderdaad overeind geholpen hebben en hem op een bankje in het busje hebben gezet. De verdachte kreeg echter geen gordel om, wat wel verplicht is volgens de richtlijnen van de politie.

Verklaring

De openbaar aanklager las ook een verklaring voor die Porter onder ede afgaf aan Interne Zaken. De agent had er bij zijn collega's, inclusief Goodson, op aangedrongen dat Gray naar een ziekenhuis had moeten worden gebracht toen bleek dat hij zich niet goed voelde. Zijn collega's reageerden hier volgens hem schertsend op.

De zaak tegen Goodson begon vorige week. De bestuurder staat onder meer terecht voor moord in de tweede graad. Hij is de derde van de zes agenten die voor de rechtbank moeten verschijnen. Zijn advocaat stelt dat Gray zijn eigen dodelijke verwondingen zou hebben veroorzaakt.

Dodelijke verwondingen

Uit een verklaring van de lijkschouwer is gebleken dat Gray zijn dodelijke verwondingen opliep tussen twee stops die het busje maakte, vóórdat Porter instapte. Porter wilde daarom in eerste instantie niet getuigen, maar het Hooggerechtshof van Maryland besloot eerder dat hij zich wel moest melden in de zaak tegen Goodson.

De zaak tegen Porter zelf werd in december opgeheven omdat de jury het niet eens kon worden over zijn schuld. Hij moet in september opnieuw voorkomen. Een andere agent, Edward Nero, werd vorige maand in zijn tweede proces vrijgesproken.

De zaken tegen de resterende drie agenten beginnen de komende maanden. Er wordt met veel aandacht naar de behandeling gekeken vanwege het vermeende gerichte optreden van politieagenten tegen de donkere Amerikaanse bevolking. De dood van Gray werd hiervoor een van de symbolen, met veel onrust tot gevolg.