'Schutter Orlando lijkt alleen te hebben gehandeld'

Volgens president Obama zijn er geen bewijzen dat de schutter die zaterdagnacht in een uitgaansgelegenheid in de Amerikaanse stad Orlando 49 mensen doodschoot, behoorde tot een grotere groep of terreurorganisatie. 

Obama noemde het bloedbad maandag in een statement verder een "vernietigende aanval op alle Amerikanen" en zei dat "dit overal in het land had kunnen gebeuren". Hij sprak daarnaast zijn verdriet uit en gevoelens van medeleven voor de getroffen families.

Volgens autoriteiten werd de schutter, de 29-jarige Omar Mateen, geïnspireerd door websites waarop informatie over extremisme te vinden was. Hij beloofde online trouw aan Islamitische Staat, maar zou op eigen initiatief gehandeld hebben. Volgens FBI-chef James Comey zijn er sterke aanwijzingen dat de schutter is geradicaliseerd.

De FBI deed eerder tien maanden lang onderzoek naar Mateen om te bekijken of de man in verband kon worden gebracht met terrorisme.

Legale vuurwapens

Mateen, geboren en getogen in Florida, werd in dat kader ook door de FBI ondervraagd over zijn mogelijke sympathie voor jihadisten.

Naar aanleiding van het incident in Orlando gaat de FBI intern kijken hoe het onderzoek naar Mateen is verlopen. 

Ook is inmiddels duidelijk dat Mateen als beveiliger legaal over vuurwapens beschikte en dat hij tijdens de aanval drie keer het noodnummer 911 heeft gebeld. Tijdens deze telefoontjes heeft hij verwezen naar de aanslag tijdens de marathon van Boston in april van 2013. 

Slachtoffers

Bij de schietpartij in Orlando vielen 49 doden en raakten 53 mensen gewond. Vijf van hen zijn er maandag nog altijd ernstig aan toe, meldt persbureau AP.

Negentig procent van de slachtoffers had een Latijns-Amerikaanse achtergrond. Meer dan de helft van de doden had Puertoricaanse wortels. Drie neergeschoten homo's waren van Mexicaanse komaf.

Niet één religie

In een reactie zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat zijn landgenoten niet één religie verantwoordelijk moeten aanwijzen voor het bloedbad in Orlando. 

"Het ergste wat we kunnen doen is de vinger wijzen naar één groep of één vorm van fanatisme of één religie. Dat zijn niet de waarden van ons land", aldus Kerry.

Wapenwetten

In zijn verklaring verwees president Obama naar de in zijn ogen zwakke wapenwetten in Amerika. Deze wetten maken het volgens Obama mogelijk voor labiele mensen om makkelijk aan wapens te komen. Daarom benadrukte hij nogmaals dat hij strenger toezicht wil op de vuurwapenhandel.

Obama's partijgenoot en mogelijk opvolger Hillary Clinton drong na het bloedbad ook al aan op strengere wapenwetten voor Amerika.

Vuurwapenlobby

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump stelde dat er minder slachtoffers waren geweest, als meer mensen bewapend waren en de schutter hadden uitgeschakeld. Het probleem is niet het wapenbezit, maar de radicale islam, aldus Trump. "Moslimvluchtelingen nemen onze kinderen over en werven ze voor Islamitische Staat", stelde de presidentskandidaat maandag in een toespraak.

Het wapenbezit is omstreden in het uitgestrekte land waar velen erg afgelegen wonen. De vuurwapenlobby van de NRA (National Rifle Association) keert zich tegen beperkingen van het wapenbezit en komt na schietpartijen telkens in beeld. 

Video: Ex-vrouw Orlando-schutter vertelt over gestrand huwelijk

Lees meer over:
Tip de redactie