Bijna alle slachtoffers aanslag Orlando geïdentificeerd

Bijna alle mensen die zondagochtend (Nederlandse tijd) werden gedood bij een aanslag op een uitgaansgelegenheid in de Amerikaanse stad Orlando, zijn inmiddels geïdentificeerd. 

In totaal zijn 48 van de 49 dodelijke slachtoffers geïdentificeerd, stelt de burgemeester van de stad in Florida maandag. Eerder werd gesproken van vijftig slachtoffers, maar toen werd ook de schutter meegerekend. 

De uitgaansgelegenheid, Pulse, wordt voornamelijk bezocht door homoseksuelen. Aanslagpleger Omar Mateen (29) schoot met een automatisch geweer en een pistool willekeurig in het rond. Hij ging na het lossen van de eerste schoten korte tijd naar buiten.

Vervolgens ging hij weer naar binnen om een grote groep mensen te gijzelen. Een arrestatieteam besloot rond 5.00 uur de nachtclub binnen te vallen. Mateen werd daarbij gedood. 

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist. Volgens de beweging is de aanslag uitgevoerd door een "strijder van IS", maar onduidelijk blijft of Mateen daadwerkelijk door IS is aangestuurd.

Vader schutter

De vader van de schutter, Seddique Mir Mateen, staat erom bekend dat hij anti-Amerikaans is en een aanhanger van de Taliban. Uit een video die hij maandag online heeft gezet, blijkt dat hij ook fel tegen homoseksualiteit is.

"God zal degenen straffen die zich inlaten met homoseksualiteit"', zegt hij in een programma op een Afghaanse zender die vanuit Californië wordt uitgezonden. "Homoseksualiteit is niet een kwestie die mensen moet bezighouden'', voegde hij daaraan toe.

Het programma van Mateen senior is bedoeld voor Afghanen die in de Verenigde Staten en Europa wonen. Hij draagt vaak een militair uniform en ziet zichzelf als leider van een revolutionaire overgangsregering voor Afghanistan, meldt de Amerikaanse zender CBS News.

Video: Orlando rouwt om slachtoffers aanslag

Lees meer over:
Tip de redactie