Frans OM houdt 150 Russen verantwoordelijk voor rellen Marseille

Het Franse Openbaar Ministerie (OM) houdt ongeveer 150 Russen verantwoordelijk voor een groot deel van het voetbalgeweld in de Franse havenstad Marseille. Slechts twee Russen zijn gearresteerd. 

Twee Britten zijn maandag veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden voor hun betrokkenheid bij de rellen. Ze mogen daarnaast Frankrijk twee jaar niet in. 

In totaal komen maandag tien verdachten voor de rechter in Frankrijk. Onder hen zijn zes Britten, drie Fransmannen en een Oostenrijker. De aanklager bevestigt dat onder de arrestanten een zestienjarige Brit is. Hij is aangeklaagd omdat hij flessen zou hebben gegooid naar de politie. 

De afgelopen dagen braken rellen uit in Marseille. Bij de ongeregeldheden raakten ongeveer 35 mensen gewond. Twee Engelse supporters liepen zeer ernstige verwondingen op.

Volgens aanklager Brice Robin waren de Russen "goed voorbereid op ultra-snelle, ultra-gewelddadige actie". "Dit waren extreem goedgetrainde mensen", aldus Robin. 

Video: Rellen tussen Engelse en Russische fans in Marseille

Olympique Marseille

Zaterdag werd gevochten tussen Britse en Russische voetbalfans in het kader van de wedstrijd tussen beide landen. In de dagen voorafgaand aan die wedstrijd onstonden ook al rellen. Daarbij waren ook aanhangers van Olympique Marseille en de lokale jeugd betrokken. 

De politie zette traangas en de wapenstok in om de rivaliserende groepen voetbalsupporters uit elkaar te houden en hield zeven mensen aan. 

Lees meer over:
Tip de redactie