Griekenland gestart met registreren migranten

In Athene is het ministerie voor Migratie maandag begonnen met het registreren van alle vluchtelingen en migranten op het vasteland. Rond de 50.000 mensen moeten worden voorzien van verblijfspapieren. 

Met een nieuwe procedure hoopt Griekenland dat ze sneller kunnen worden herplaatst in andere EU-lidstaten of kunnen worden herenigd met familie. Daarnaast moet worden bepaald wie van hen asiel wil aanvragen.

Circa 48.000 vluchtelingen zitten vast op het Griekse vasteland door de sluiting van de grenzen naar de Balkan, waar vorig jaar nog een miljoen mensen uit Syrië, Afghanistan en Irak hun weg vonden naar West-Europa.

Asielprocedures in Griekenland lopen nu voornamelijk in de registratiecentra op de eilanden. Daar worden alle migranten vastgehouden die sinds de inwerkingtreding van het vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije illegaal in Griekenland zijn aangekomen. Zij kunnen na de behandeling van hun asielverzoek naar Turkije worden teruggestuurd.

Op het vasteland is de toestand nog verre van duidelijk. Veel vluchtelingen zijn weliswaar al een keer geregistreerd, maar van de meesten is de voorlopige verblijfsvergunning inmiddels verstreken, zei het ministerie.

Het registreren van vluchtelingen en migranten begon in Griekenland vier dagen geleden, inmiddels zijn er zo'n 1.200 geregistreerd. Als ze eenmaal de 'pre-registratie' hebben gehad, hebben vluchtelingen het recht in Griekenland te blijven en hebben ze toegang tot basisdiensten.

Ontruiming

De Griekse politie is maandagochtend begonnen met de ontruiming van twee geïmproviseerde vluchtelingenkampen bij Polikastro, in het noorden van Griekenland bij de grens met Macedonië. Bij een tankstation en op het terrein van een hotel verblijven daar volgens het radiostation Athina 984 ongeveer 3000 mensen, die met bussen naar officiële opvangkampen zullen worden overgebracht.

Net als twee weken geleden bij de ontruiming van het grote kamp bij Idomeni zette de politie de omgeving ruim af. Van de meer dan 8000 bewoners wilde toen lang niet iedereen naar officiële kampen verhuizen. Velen streken ergens anders in het grensgebied neer, onder andere bij Polikastro.

Lees meer over:
Tip de redactie