De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is maandagochtend aangekomen bij de rechtbank voor het laatste deel van zijn proces: het definitieve vonnis. 

De 29-jarige Pistorius doodde zijn vriendin Reeva Steenkamp op 14 februari 2013. In maart bepaalde het grondwettelijk hof dat 'Blade Runner', zoals Pistorius wordt genoemd vanwege zijn beenprotheses, al zijn juridische opties heeft gebruikt en niet meer in beroep mag gaan tegen het vonnis. 

Pistorius kreeg aanvankelijk vijf jaar cel voor 'dood door schuld' voor het doodschieten van zijn vriendin, maar in hoger beroep werd besloten dat het vonnis moest worden omgezet in een vonnis voor moord. 

De aanklagers tekenden protest aan tegen deze uitspraak. Een panel van vijf Zuid-Afrikaanse rechters boog zich vervolgens over de veroordeling van Pistorius. Er werd alleen gekeken naar de toepassing van de wet: het bewijs is niet opnieuw bekeken.

Het Hof bepaalde dat rechter Thokozile Masipa in eerste aanleg fouten heeft gemaakt bij het bepalen van haar vonnis. Pistorius moet hebben kunnen voorzien, zo stelt het Hof, dat de kogels die hij door de gesloten toiletdeur vuurde, konden leiden tot het overlijden van de persoon die zich in het toilet bevond.

Live: Het definitieve vonnis

Live: Oscar Pistorius krijgt definitief vonnis
Live: Oscar Pistorius krijgt definitief vonnis

Wc-deur

Pistorius schoot in totaal vier keer door de wc-deur en trof zijn vriendin onder meer in haar hoofd. De atleet claimt dat hij in de veronderstelling verkeerde dat zich achter de deur een inbreker schuilhield, maar aanklager Gerrie Nel zegt dat Pistorius zijn vriendin doodde na een ruzie.

De wet is volgens het Hof door rechter Masipa niet goed toegepast. De uitleg van Pistorius voor de gang van zaken is bovendien "onaannemelijk".

Video: Reconstructie dood Steenkamp volgens Pistorius

Reconstructie dood Steenkamp volgens Pistorius
Reconstructie dood Steenkamp volgens Pistorius