Werkgever dader Orlando 'vond niets' bij screening

De schutter die zondagmorgen (Nederlandse tijd) vijftig mensen doodschoot bij een uitgaansgelegenheid in Orlando, kwam tweemaal zonder problemen door een screening van zijn werkgever.

Dat heeft beveiligingsbedrijf G4S, waar de vermoedelijke dader Omar Mateen als beveiliger in dienst was, maandag bekendgemaakt. 

"Mateen werd gescreend en kreeg een achtergrondonderzoek in 2007 toen wij hem aannamen. Dat onderzoek onthulde geen vreemde zaken", schrijft een woordvoerder van het beveiligingsbedrijf. 

"Dit proces werd herhaald in 2013 en ook toen vonden wij niets." Het bedrijf kwam erachter dat Mateen in 2013 was ondervraagd door de FBI, maar hoorde toen dat daar niets was uitgekomen.

Verder onderzoek

De woordvoerder zegt dat het bedrijf niets wist van de mogelijke terroristische ideeën van Mateen of van verder onderzoek van de FBI.

Eerder werd al bekend dat Mateen werkte als beveiliger bij G4S en dat hij voor zijn werk een wapen mocht dragen.

Bij de aanslag in Orlando zijn zeker vijftig mensen om het leven gekomen en 53 mensen raakten gewond. De toestand van enkele gewonden is nog kritiek. 

Terreuraanslag

De Amerikaanse recherchedienst FBI onderzoekt de zaak als een terreuraanslag. President Barack Obama sprak van een "daad van terreur en haat."

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de daad opgeëist als een aanslag. Dat blijkt uit een bericht van het aan de beweging gelieerde persbureau Amaq. IS zegt dat de schietpartij is uitgevoerd door "een strijder van IS".

Video: Schietpartij in homoclub Orlando

Explosieven

De schietpartij speelde zich af om 2.00 uur plaatselijke tijd in nachtclub Pulse, een plek waar veel homoseksuelen komen. De dader schoot met een automatisch geweer en een pistool en had mogelijk explosieven bij zich.

Nadat hij voor korte tijd naar buiten was gegaan en schoten had gelost, keerde de man terug om een grote groep mensen te gijzelen. Mateen is daarna doodgeschoten door de politie. Het is in de Verenigde Staten de dodelijkste schietpartij ooit met een enkele schutter. 

De politie is inmiddels begonnen met het bergen van de lichamen. Vijftien slachtoffers zijn ondertussen geïdentificeerd.

Lees meer over:
Tip de redactie