De politie in Bangladesh heeft duizenden mensen, onder wie 85 militanten opgepakt op verdenking van een reeks gerichte moorden. De arrestaties zijn onderdeel van overheidsoptreden om de aanslagen tegen minderheidsgroepen in het land te stoppen.

Bangladesh kreeg de afgelopen maanden te maken met een groot aantal aanslagen op seculiere, liberale en atheïstische activisten en leden van islamitische minderheden. Van de 160 miljoen inwoners in Bangladesh is bijna 90 procent moslim. 

Ook mensen van andere groepen waren soms het slachtoffer. In april kwamen bijvoorbeeld nog twee prominente homo-activisten, een student en een hoogleraar om het leven. Half mei werden daarnaast een dorpsdokter en een universitair docent aangevallen met kapmessen.

De aanslagen worden veelal opgeëist door Islamitische Staat, maar de regering spreekt juist van "terrorisme op eigen bodem".

'Elke moordenaar oppakken'

Premier Sheikh Hasina van Bangladesh meldde zaterdag dat hij "elke moordenaar" in het land wil oppakken. "We moeten het ontstaan ​​van een militant collectief als natie voorkomen", zei de chef van de nationale politie Shahidiul Hoque een dag later tegen persbureau Reuters.

Oppositiepartij BND noemt de massale arrestaties in het land echter een truc om politieke tegenstanders te onderdrukken.