In een nachtclub in de Amerikaanse stad Orlando is zaterdagnacht (lokale tijd) een schietpartij geweest. Daarbij zijn zeker vijftig personen om het leven gekomen en 53 mensen gewond geraakt.

De toestand van enkele gewonden is nog kritiek. Er zijn in totaal zes trauma-chirurgen aan het werk om de slachtoffers te helpen.

De Amerikaanse recherchedienst FBI onderzoekt de zaak als een terreuraanslag. President Barack Obama sprak van een "daad van terreur en haat".

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de daad opgeëist als een aanslag. Dat blijkt uit een bericht van het aan de beweging gelieerde persbureau Amaq. IS zegt dat de schietpartij is uitgevoerd door "een strijder van IS".

Schietpartij

De schietpartij speelde zich af om 2.00 uur plaatselijke tijd in nachtclub Pulse, een plek waar veel homoseksuelen komen. De dader schoot met een automatisch geweer en een pistool en had mogelijk explosieven bij zich.

Nadat hij voor korte tijd naar buiten was gegaan en schoten had gelost, keerde de man weer terug om een grote groep mensen te gijzelen.

Rond 5.00 uur besloot een arrestatieteam de nachtclub binnen te vallen. Meerdere agenten openden het vuur en schoten de dader dood. Een van de agenten raakte daarbij lichtgewond.

Noodtoestand

Het is de dodelijkste schietpartij ooit die in de Verenigde Staten door een enkele schutter werd uitgevoerd. De burgemeester van Orlando heeft inmiddels de noodtoestand afgeroepen, meldt de Orlando Sentinel

President Obama heeft de hulp toegezegd van alle overheidsdiensten om de toedracht te onderzoeken. In een toespraak sprak hij zijn steun uit voor de nabestaanden.

Ook sprak hij steun uit voor de gemeenschap van homo's, lesbienne's, biseksuelen en transseksuelen (LGBT) uit. Hij benoemde in een korte verklaring ook de wapenwet die het volgens de president mensen te makkelijk maakt om wapens te kopen.

Een van de grootste moslimverbonden in de Verenigde Staten heeft zondag de schietpartij in Orlando sterk veroordeeld. Volgens de leider van de Raad van Amerikaans-Islamitische Relaties (CAIR) vertegenwoordigt de schutter niet de islam.

Video: Tientallen doden en gewonden in homoclub Orlando

Tientallen doden en gewonden in homoclub Orlando
Tientallen doden en gewonden in homoclub Orlando

Onderzoek naar schutter

Volgens Amerikaanse media is de dader de 29-jarige Omar Mateen, een Amerikaan wiens ouders afkomstig zijn uit Afghanistan. De FBI gaf aan dat er op dit moment volop onderzoek wordt gedaan naar de achtergrond en motieven van Mateen, die in Port St. Lucie woonachtig was. 

De FBI sluit niet uit dat de dader banden had met een jihadistische beweging.

De vermoedelijke schutter werkte sinds 2007 bij het beveiligingsbedrijf G4S, maakte het bedrijf zondag (lokale tijd) bekend. Hij droeg volgens G4S tijdens zijn werk een wapen om zijn taak als beveiliger goed te kunnen uitvoeren.

De ex-vrouw van Mateen, die vier maanden met hem was getrouwd, noemt Mateen in een persconferentie die door CNN werd uitgezonden 'een geesteszieke man'.

Mogelijk terrorisme

"We hebben aanwijzingen dat dit individu wellicht dergelijke banden had, met die specifieke ideologie," zei een woordvoerder op de eerste persbijeenkomst. "Maar we kunnen dit nog niet met zekerheid stellen."

Het Amerikaanse NBC News meldt op Twitter dat Mateen voorafgaand aan de schietpartij 911 belde en trouw zwoer aan Islamitische Staat. Via een Twitteraccount dat geassocieerd wordt met Islamitische Staat is een foto van Mateen te zien. 

Volgens Fox News was de dader bekend bij de FBI en stond hij mogelijk op een lijst met IS-sympathisanten.

Dodental

De politie sprak in een eerdere persconferentie van een dodental van rond de twintig. In de tweede persconferentie werd dit aantal door Buddy Dyer, burgemeester van Orlando, bijgesteld naar tenminste vijftig. 

Het is de tweede grote schietpartij in Orlando dit weekeinde. Vrijdag werd tijdens een concert in het Plaza Live Theater zangeres Christina Grimmie, bekend van het programma The Voice, doodgeschoten.

Medeleven

Premier Mark Rutte liet op Facebook weten dat hij is geschokt door "de vreselijke berichten uit Orlando". "Heel Nederland leeft mee met de families en nabestaanden van de slachtoffers", aldus Rutte.

Ook de homobelangenvereniging COC betuigt medeleven met slachtoffers en nabestaanden. "Al die mensen die hun partner, vrienden of familie voor altijd moeten missen. Vermoord, en waarschijnlijk omdat ze LHBT zijn. Dit is niet te bevatten", aldus voorzitter Tanja Ineke.