Zeker dertig mensen zijn zaterdag gewond geraakt door confrontaties tussen voetbalsupporters voor, tijdens en na het EK-duel tussen Engeland en Rusland in Marseille. De UEFA stelt een onderzoek in.

Zodra het eindsignaal van de wedstrijd klonk, gingen Britse en Russische supporters op de tribune met elkaar op de vuist. Stewards konden niet voorkomen dat de Russen in de Britse vakken belandden.

Fans van Rusland staken vlak voor het laatste fluitsignaal veel vuurwerk af in Stade Vélodrome van Marseille. Toen de Russen in blessuretijd gelijkmaakten (1-1) ontstonden er zware vechtpartijen.

Russische voetbalfans, die achter het doel van de Engelse doelman Joe Hart zaten, klommen aan het eind van de wedstrijd in vakken waar Engelse voetbalfans zaten. Honderden Engelse supporters raakten in paniek en maakten zich uit de voeten.

Onderzoek

De Europese voetbalbond UEFA heeft aangekondigd een disciplinair onderzoek te doen naar de rellen in Marseille.

De Britse voetbalbond deed na de wedstrijd een dringende oproep aan de Britse fans om de kalmte te bewaren. "Gedraag je op een normale, respectvolle manier", luidt de boodschap van de officiële Football Association.

De Russsiche minister van sport, Vitaly Moetko, hekelde na de wedstrijd op Twitter de naar zijn zeggen zwakke Franse organisatie van het voetbaltoernooi. De organisatie heeft het volgens Moetko aan zichzelf te danken dat de situatie uit de hand is gelopen.

Kritieke toestand

Ook voor en tijdens het EK-duel was het zeer onrustig in Marseille. Volgens The Guardian zouden twee zwaargewonden zijn gevallen bij de ongeregeldheden.

Een van de twee zwaargewonden zou een 51-jarige man zijn die meerdere malen tegen het hoofd werd geschopt. Hij moest worden gereanimeerd door de Franse politie. De toestand van een andere supporter zou kritiek zijn.

Volgens de lokale France krant La Provence zouden bij de ongeregeldheden in totaal 35 gewonden zijn gevallen. De meeste mensen die naar het ziekenhuis werden vervoerd, konden relatief snel weer na hun behandeling weer naar buiten.

Russische en Engelse supporters raakten slaags bij de oude haven van de stad en gebruikten daarbij ook traangas, zoals op de Franse zender BFMTV te zien was. 

Bekijk beelden van de ongeregeldheden:

Rellen tussen Engelse en Russische fans in Marseille
Rellen tussen Engelse en Russische fans in Marseille

Staven en stoelen

De supporters gingen elkaar te lijf met onder meer stoelen, flessen en ijzeren staven. Ook Fransen mengden zich in de strijd toen de vechters tafels uit cafés wegsleepten om te gebruiken als wapens.

De politie trad hard op en gebruikte onder meer traangas, waterkanonnen en de wapenstok om de situatie onder controle te krijgen. Volgens de politie gaat het om zeshonderd relschoppers, waarvan de helft Brits en de helft Russisch. Zeker zes mensen zijn aangehouden.

Maatregelen

De politie had maatregelen genomen nadat de afgelopen twee dagen ook al rellen uitbraken. Voor de wedstrijd Engeland tegen Rusland zijn twaalfhonderd politieagenten in de stad gemobiliseerd, zei politiechef Laurent Nuñez van Marseille zaterdag.

Sommige restaurants en cafés in Marseille hadden hun deuren gesloten uit angst voor het geweld.

Kevin Miles, voorzitter van de Engelse supportersvereniging zei tegen Sky News dat Franse hooligans en Russische supporters waren begonnen met vechten. Hij erkende wel dat een klein deel van de Britse voetbalfans zich had misdragen. "Die hadden duidelijk te veel gedronken", aldus Miles.

Feestelijke sfeer

Het voornemen van de politie was de aanhangers van de twee clubs in de havenstad uit elkaar te houden. De politie houdt er rekening mee dat aanhangers van de twee landenteams na de wedstrijd opnieuw de confrontatie met elkaar zoeken.

Er zijn momenteel bijna 100.000 voetbalfans in de stad. De sfeer bij het stadion was volgens de politie voor aanvang van de wedstrijd wel feestelijk.

Nice

In de Franse stad Nice zijn zaterdagavond eveneens rellen geweest. De politie moest optreden na onlusten tussen fans uit Polen en Noord-Ierland. Beide landen moeten zondag tegen elkaar spelen.