De Britse koningin Elizabeth II viert zaterdag in het centrum van Londen haar negentigste verjaardag. Duizenden toeschouwers staan langs de route waar de koningin in een open rijtuig van Buckingham Palace naar de exercitieplaats voor de Horse Guards Parade rijdt.

De koningin is voor de gelegenheid in helder groen gekleed met bijpassende hoed.

Aan haar zijde zit echtgenoot prins Philip (95) met garde-uniform en een muts van berenvel. Aansluitend neemt de koningin onder een bewolkte hemel de traditionele parade 'Trooping the Colour' af.

Garderegimenten in rode uniformen en met berenvelmutsen marcheren aan de koningin en de prins voorbij. Ook tal van andere leden van de koninklijke familie zijn aanwezig bij de festiviteiten. Meer dan duizend soldaten en honderden paarden nemen aan het spektakel deel.

Video: Koningin Elizabeth viert verjaardag

Saluut

Later voegt de koningin zich bij haar familie op het balkon van Buckingham Palace waarna leden van de Britse luchtmacht haar een saluut zullen toebrengen. De Britten kregen daarbij ook de kleine prinses Charlotte te zien. Het eenjarige meisje is de achterkleindochter van de koningin en de dochter van prins William en zijn vrouw Kate.

Elizabeth heeft de parade elk jaar bijgewoond sinds zij koningin werd. Enkel in 1955 moest ze de dag aan haar voorbij laten gaan vanwege een nationale spoorstaking.