EU-landen scherpen wapenwetgeving aan

Het moet in Europa moeilijker worden om vuurwapens te kopen, bezitten of verhandelen. Het privé-bezit van semi-automatische wapens wordt aan banden gelegd en ook verzamelaars gaan onder de nieuwe regels vallen.

Dat zijn de EU-ministers van Binnenlandse Zaken vrijdag in Luxemburg overeengekomen, hoewel een aantal lidstaten tegen het voorstel stemde. Zij zijn bang dat jagers of sportschutters erdoor worden belemmerd. Het Europees Parlement moet het voorstel nog goedkeuren.

De EU scherpt bestaande wapenwetgeving versneld aan naar aanleiding van de aanslagen in Parijs en Brussel. "We moeten voorkomen dat wapens in de verkeerde handen vallen", zei minister Ard van der Steur na afloop van de vergadering.

Ook wordt de uitwisseling van data die wapens beter traceerbaar moeten maken, verbeterd. De niet-EU-landen Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland en IJsland haken daarbij aan.

In de strijd tegen terrorisme werken ook de Europese veiligheidsdiensten steeds nauwer samen. Volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is recent een databank in gebruik genomen waarin de EU-landen plus Noorwegen en Zwitserland hun informatie over Syriëgangers plaatsen. De informatie is realtime en permanent beschikbaar.

Daarnaast treffen inlichtingenofficieren van dit samenwerkingsverband, de Counter Terrorism Group (CTG) geheten, elkaar regelmatig om operationele inlichtingen te delen. Dat werkt snel en zo kunnen er meer verbanden worden gelegd. "Netwerken van jihadisten opereren immers over landsgrenzen heen", aldus Plasterk vrijdag in Luxemburg.

Lees meer over:
Tip de redactie