Tienduizenden mensen bewijzen Muhammad Ali laatste eer

Duizenden inwoners van Louisville hebben hun beroemdste stadgenoot Muhammad Ali vrijdag de laatste eer bewezen. 

De kist met daarin het lichaam van de vorige week overleden bokslegende Muhammad Ali werd in een rouwstoet door de Amerikaanse stad gereden.

De route van ruim 30 kilometer leidde langs belangrijke plekken uit het leven van Ali, zoals zijn ouderlijk huis, de buurt waarin hij opgroeide en de straat die naar hem is vernoemd, de Muhammad Ali Boulevard.

De uitvaart werd voorafgegaan door een processie. Die voerde de kist met het stoffelijk overschot van Ali langs zijn oude woonhuis en de buurt waar hij opgroeide en eindigde op de plek waar hij als olympisch kampioen in 1960 werd gehuldigd.

Kist

Acteur Will Smith en voormalig bokskampioen Lennox Lewis droegen vrijdag samen met een aantal anderen de kist met daarin het lichaam van Ali. Een groot aantal mensen sprake tijdens de plechtigheid, waaronder oud-president Bill Clinton, acteur Billy Crystal en journalist Bryant Gumbel, de zoon van mensenrechtenactivist Malcolm X met wie Ali bevriend was.

President Barack Obama was niet bij de uitvaart aanwezig. Vrijdagmiddag is de diploma-uitreiking van zijn oudste dochter Malia.

Rouwdienst

Donderdag werd al een traditionele islamitische rouwdienst gehouden voor de overleden bokser, in de Freedom Hall in Louisville. Hier waren duizenden mensen bij aanwezig.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou vrijdag ook bij de dienst zijn, maar hij kapte zijn bezoek aan Louisville eerder af. Erdogan, die donderdag wel in de Freedom Hall zat, zou volgens onbevestigde berichten beledigd zijn omdat niet aan al zijn wensen was voldaan.

Plannen

Ali maakt de laatste tien jaar zelf al plannen voor zijn uitvaart. Hij wilde nadrukkelijk dat de bijeenkomst zijn leven en zijn levensvisie zou reflecteren en dat mensen van elke huidskleur en elk geloof welkom zou zijn.

Video: Duizenden mensen bij herdenkingsdienst Muhammad Ali

Lees meer over:
Tip de redactie