Oorlog kost 13 procent van 'wereldproduct'

Oorlogsgeweld heeft de wereld het afgelopen jaar 11,5 biljoen euro gekost. Dat is ongeveer 13 procent van het bruto binnenlands product van heel de wereld. 

Dit stelt de in Australië gevestigde denktank Instituut voor Economie en Vrede (IEP) in de jaarlijkse Vredesindex (Global Peace Index).

De denktank constateert in de conclusies over het afgelopen jaar dat de toestand in landen waar al gewelddadige conflicten woedden, alleen maar erger wordt en dat in de relatief vreedzame rijke landen de toestand steeds beter wordt.

Ook met betrekking tot vrede en veiligheid wordt de ongelijkheid steeds groter, stelt de denktank. De laatste tien jaar neemt vooral door meer strijd in het Midden-Oosten en Noord-Afrika het oorlogsgeweld toe.

Tweede Wereldoorlog

Daarmee stopt een tijdperk van verbeteringen dat na de Tweede Wereldoorlog begon. Het aantal vluchtelingen en ontheemden is groter dan in zestig jaar tijd.

Het instituut heeft met moeite tien landen in vrede ontdekt. Het zijn landen waar geen gewelddadige conflicten zijn en die niet betrokken zijn bij oorlogen elders: Botswana, Chili, Costa-Rica, Japan, Mauritius, Panama, Qatar, Uruguay, Vietnam en Zwitserland. Om te wonen is het leven het meest vreedzaam in IJsland, het minst in Syrië.

Lees meer over:
Tip de redactie