De krijgsraad in Suriname heeft donderdag besloten dat het Decembermoordenproces doorgaat. 

In maart concludeerde de Surinaamse krijgsraad meer tijd nodig te hebben om te besluiten of en hoe het proces tegen de Surinaamse president Desi Bouterse en 22 andere verdachten van de Decembermoorden zou worden voortgezet. 

Op 8 december 1982 martelde en vermoordde het toenmalige militaire regime van Bouterse vijftien tegenstanders van het bewind in Fort Zeelandia. Dat was toen het hoofdkwartier van de militaire machthebbers.

In maart was er na ruim 3,5 jaar voor het eerst weer een zitting in deze in Suriname zeer gevoelige zaak. De Surinaamse krijgsraad schorste het proces in 2012, nadat het Surinaamse parlement een omstreden amnestiewet had aangenomen. Deze wet regelt dat alle verdachten van de Decembermoorden vrijuit gaan.

Amnestiewet

De schorsing was nodig zodat het Constitutioneel Hof zou kunnen toetsen of de Amnestiewet niet in strijd is met de Surinaamse grondwet. Maar zo'n hof bestaat (nog) niet in Suriname.

De hoogste rechter in het land gaf eind vorig jaar het Openbaar Ministerie opdracht de vervolging weer op te pakken. Dit gebeurde nadat de nabestaanden van de slachtoffers hierom hadden gevraagd.

De Krijgsraad stelt dat het lange wachten op toetsing geen redelijke termijn meer is en heeft de schorsing daarom opgeheven. Het proces wordt op 30 juni voortgezet op het punt waar het was gebleven, namelijk bij de formulering van de strafeis.

Hoger beroep

De advocaat van hoofdverdachte Bouterse, Irwin Kanhai, zei in een eerste reactie dat hij niet weet "of deze uitspraak wel kan" en dat hij een hoger beroep overweegt. Dit hoger beroep kan hij echter pas instellen als de Krijgsraad een einduitspraak heeft gedaan over de schuld van de verdachten.

Voor de nabestaanden is deze beslissing een beloning voor hun inspanningen en vasthoudendheid, zei Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden na afloop van de zitting. Het was volgens hem wel duidelijk dat de Krijgsraad een uitspraak zou doen, maar niet welke kant het op zou gaan.

"We zijn altijd blijven hopen dat het goed zou komen, maar wanneer en hoe was onduidelijk. Dit besluit is een hele goede stap vooruit in deze zaak", aldus Essed.

Lange weg

Toch is er volgens hem nog een lange weg te gaan. "Het zou kunnen dat de Krijgsraad dit jaar tot een eindbesluit komt, als er geen obstakels komen. Maar dan komt er waarschijnlijk een hoger beroep van de verdachten en dan kan het nog wel jaren duren."

Eddy Wijngaarde, broer van een van de slachtoffers van de Decembermoorden, vindt de uitspraak van de Krijgsraad vooral belangrijk voor Suriname als land. "Dit draagt bij aan het herstel van het vertrouwen dat de rechtstaat in Suriname goed functioneert."