Liberale econoom wint verkiezingen Peru nipt

De liberale econoom Pedro Pablo Kuczynski heeft de presidentsverkiezingen in Peru nipt gewonnen. Bijna alle stemmen van de zondag gehouden tweede ronde zijn geteld en volgens Peruaanse media kan de andere kandidaat, Keiko Fujimori, niet meer winnen.

Groot is haar achterstand niet. Nadat woensdag 99 procent van de stemmen waren geteld, leek Kuczynski als winnaar uit de bus te komen met slechts een percentage van rond 50,1 of 50,2 procent van de stemmen.

De 77-jarige Kuczynski was eerder premier en minister in het land van meer dan 30 miljoen inwoners. Hij dankt zijn overwinning niet in de eerste plaats aan zijn populariteit of economische hervormingsplannen.

Veel linkse kiezers die zijn plannen verafschuwen, kozen hem, omdat ze geen dochter van de autocraat Alberto Fujimori als staatshoofd willen. Alberto Fujimori (77) regeerde het land met harde hand van 1990 tot 2000.

Hij zit nu in de cel, maar veel Peruanen herinneren hem als de sterke man die het land van een wrede guerrillaterreur en economische rampspoed verloste. Zijn dochter kreeg in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in april 40 procent van de stemmen. Zij is de kandidaat van de opkomende middenklasse.

De neoliberaal Kuczynski moest het toen met 21 procent doen.

De verkiezingsuitslag is hoe dan ook geen grote bedreiging voor de invloed van Fujimori. Haar partij Fuerza Popular heeft eerder dit jaar de parlementsverkiezingen overweldigend gewonnen en heeft 71 van de 130 zetels, Kuczynski's PPK (Peruanen voor Verandering) slechts twintig. Maar bittere politieke drama's worden niet verwacht in dit land, dat met 4,4 procent economische groei de regio versteld doet staan.

Lees meer over:
Tip de redactie