Oostenrijkse FPÖ vecht uitslag verkiezingen aan

De rechtse Oostenrijkse partij FPÖ vecht de uitslag van de presidentsverkiezingen van vorige maand aan. FPÖ-leider Norbert Hofer verloor op 22 mei nipt van Alexander van der Bellen van de Groenen. 

Volgens het constitutionele hof, dat de aanvechting woensdag via Twitter bekendmaakte, won Van der Bellen met minder dan een procent voorsprong. Dat is gelijk aan zo'n 31.000 stemmen.

De FPÖ zei eerder deze week al "onwetmatigheden" te hebben vastgesteld bij het tellen van de stemmen. Zo stemde een klein deel van de kiezers per post, waarbij het stemgeheim niet kan worden gewaarborgd. Zonder de poststemmen had de FPÖ meer stemmen behaald dan de Groenen.

De functie van president is in Oostenrijk ceremonieel, maar met winst voor de FPÖ zou voor het eerst een eurosceptische partij het presidentschap in een EU-land vertegenwoordigen. EU-landen waren opgelucht na de winst van Van der Bellen eind mei. De Nederlandse minister Koenders van Buitenlandse Zaken feliciteerde hem met de winst en noemde Van der Bellen "een president voor alle Oostenrijkers."

Video: FPÖ kondigt aanvechting aan

Tweedeling

Critici vrezen een tweedeling in het land nu de FPÖ de uitslag aanvecht. Op het platteland geniet de populistische partij veel steun, terwijl kiezers in de steden massaal op de Groenen stemden

Het Oostenrijkse Hof bekijkt nu of de aanvechting rechtmatig is. Daarvoor zou sprake moeten zijn van schending van de kieswet en zou bijvoorbeeld aantoonbaar onrechtmatig moeten zijn gestemd.  

Lees meer over:
Tip de redactie