Extremisten doden hindoepriester in Bangladesh

Militanten hebben dinsdag in Bangladesh een bejaarde hindoepriester gedood. De moord past in een lange reeks die het land de afgelopen maanden teistert.

Drie motorrijders overvielen de 70-jarige Ananta Gopal Ganguly terwijl hij onderweg was naar een tempel ten westen van de hoofdstad Dhaka. Zij sneden zijn keel door.

Zondag werd in Dhaka een vrouw gedood van een politieagent die deel uitmaakt van het team dat moslimterroristen opspoort. In de provincie Nahore, in het noorden van het land, werd een christelijke zakenman doodgestoken.

In Bangladesh is het geweld door extremistische moslims de afgelopen maanden opgelaaid.

Samenzwering

Minister Asaduzzaman Khan van Binnenlandse Zaken suggereerde dinsdag dat Israël mogelijk achter de recente opleving van het geweld zou zitten. Een Bengalese politicus zou een agent van de Israëlische geheime dienst hierover hebben gesproken.

Er zou volgens Khan sprake zijn van een "internationale samenzwering tegen Bangladesh", meldt BBC. Israël ontkent de claim ten stelligste.

Bloggers en schrijvers

Sinds februari zijn verschillende seculiere of atheïstische schrijvers en leden van religieuze minderheden vermoord in Bangladesh. Ook bloggers en academici zijn doelwit.

Islamisten zouden in 2013 een dodenlijst hebben opgesteld waarop de namen van 84 "atheïstische bloggers" staan.

Artsen en homo's 

Half mei werden een dorpsdokter en een universitair docent aangevallen met kapmessen. De dokter overleefde de aanval niet. Ook in dit geval reden de aanvallers op motorfietsen.

Eind april werd op straat een hoogleraar Engels vermoord. Ook de hoofdredacteur van een blad dat zich richt op homo- en biseksuelen en transgenders overleefde een brute aanval op straat niet. Hij was een van de gezichten van de homo-emancipatie in Bangladesh.

Lees meer over:
Tip de redactie