Onderzoekers vinden zwarte doos passagierstrein België na ongeluk

Onderzoekers hebben maandag de zwarte doos met daarop de ritgegevens van de passagierstrein gevonden die zondag in het oosten van België botste op een goederentrein. Dat heeft het Belgische Openbaar Ministerie dinsdag bevestigd. 

De gegevens zijn opgestuurd voor verder onderzoek, laten de autoriteiten weten aan De Morgen. Bij het ongeval kwamen drie mensen om. Eén gewonde persoon verkeert nog steeds in levensgevaar.

Een zwarte doos aan boord van een trein is enigszins vergelijkbaar met een zwarte doos van een vliegtuig. Gegevens van de laatste rit worden in de zwarte doos opgeslagen, zoals de snelheid en waar en wanneer een machinist de trein afremde.

Het ongeluk vond zondagavond rond 23.00 uur plaats in de buurt van Hermalle-sous-Huy, in de provincie Luik. De passagierstrein reed de goederentrein, die stilstond voor een rood sein, volgens getuigen met een "redelijk hoge snelheid" aan op het spoor van Luik naar Namen.

Gevaarlijk

De goederentrein vervoerde producten die afkomstig waren uit een steengroeve. Bij het ongeluk kwamen geen gevaarlijke stoffen vrij.

De verwoeste treinstellen van de passagierstrein worden dinsdag van het spoor gehesen. Daarna wordt de schade aan de sporen hersteld.

Video: Ravage na botsing tussen treinen in België

Lees meer over:
Tip de redactie