'Hillary Clinton behaalt genoeg gedelegeerden voor nominatie'

Hillary Clinton heeft genoeg gedelegeerden om officieel de nominatie voor de Democratische partij te krijgen.

Clinton moet in totaal 2.383 gedelegeerden voor zich krijgen. Dat bereikte de oud-minister van Buitenlandse Zaken volgens de telling van persbureau AP maandagnacht. Ook NBC NewsABC News en CNN melden op basis van eigen telling dat Clinton genoeg gedelegeerden heeft.

Bij de telling zijn ook de supergedelegeerden meegerekend. AP heeft een rondgang langs deze supergedelegeerden gedaan en er zijn genoeg toezeggingen op Clinton om de nominatie te behalen.

De supergedelegeerden kunnen op elk moment nog van kandidaat wisselen. Clinton heeft er volgens de tellingen van AP en CNN 572, Bernie Sanders 47.

Clinton schrijft blij te zijn, maar roept de inwoners van de zes staten waar dinsdag wordt gestemd op om nog te stemmen. Sanders laat weten dat hij de komende tijd zijn best gaat doen om de supergedelegeerden van gedachte te veranderen. Hij schrijft in een verklaring dat er nog altijd geen officiële kandidaat is tot de conventie van eind juli.

Video: Hillary Clinton: 'We bevinden ons op de rand van een historische gebeurtenis' 

Conventie

De Nationale Democratische Conventie, waarin de kandidaat officieel wordt aangekondigd, vindt van 25 tot 28 juli plaats. Clinton kan hier de eerste vrouw ooit worden die voor een van de twee grootste partijen wordt genomineerd.

Dinsdag stemmen de staten California, New Jersey, New Mexico, South Dakota en Montana als laatste in de voorverkiezingen in de Verenigde Staten. 

Video: De Amerikaanse verkiezingen in 60 seconden

Animatie: in60seconds

Tip de redactie