Gouverneur Rick Scott heeft maandag de noodtoestand uitgeroepen in de staat Florida vanwege de naderende tropische storm Colin. Meteorologen waarschuwen voor serieuze vloedgolven die de kust bedreigen.

Eerder gaf het Nationale Orkaancentrum al een waarschuwing af dat Colin snel in kracht toenam.

De tropische storm bereikte maandag snelheden van 80 kilometer per uur. Volgens het centrum is het opvallend vroeg in het jaar dat zich een derde tropische storm vormt op de Atlantische Oceaan.

"Het grootste deel van de staat gaat de komst van Colin sowieso merken", stelde Scott tegenover Sky News. Weerexperts voorspellen dat de storm maandagavond (Amerikaanse tijd) aan land komt. Dit zal gepaard gaan met flinke regenval; niet alleen in Florida, maar ook in Carolina en Georgia.

Zandzakken

Diverse steden bereiden zich voor op wateroverlast als gevolg van de komst van Colin. In onder meer de counties Tampa en Pinellas zijn grote voorraden zandzakken aangelegd om overstromingen het hoofd te kunnen bieden.

Gouverneur Scott heeft zijn officiële afspraken voor de komende dagen afgezegd, inclusief een ontmoeting met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in New York.

Modderstroom

Florida is niet de enige staat die momenteel last heeft van het weer. In New Jersey en Ohio hebben stormen de afgelopen dagen problemen veroorzaakt doordat onder meer elektriciteitskabels onder water liepen. In Texas overleden negen soldaten die tijdens een oefening werden overvallen door een modderstroom als gevolg van snel stijgend water.

De tropische storm in Florida staat in groot contrast met weerrecords die momenteel in andere delen van het land worden gebroken. De staat Phoenix, waar het zondag 45 graden Celsius was, heeft waarschuwingen afgegeven vanwege een hittegolf.