Drie doden door storm en hoogwater in Australië

Drie mensen zijn maandag in het zuidoosten van Australië omgekomen in een zware storm die hoogwater veroorzaakte. Honderden mensen zijn uit het laaggelegen noordelijke deel van Sydney geëvacueerd. 

De lichamen van drie mannen werden gevonden in auto's die op verschillende plekken door overstromingen waren meegevoerd, zo schrijft het Australische SkyNews. Ook is er een zwemmer vermist die door golven werd bedolven bij het bekende Bondi Beach. 

Meteorologen waarschuwen dat de gevaarlijke golven ook maandag nog aanwezig zijn, evenals het hoge water.

Zo worden er overstromingen verwacht in het westen van Sydney door extreme regenval waardoor de Nepeanrivier hoog staat. Zo'n zevenhonderd mensen zijn uit het noorden van de stad geëvacueerd omdat dit laaggelegen gebied is. 

Video: Hoge golven verwoesten huizen aan Australische kust

Metershoge golven

Strandhuizen aan de kust van de wijk Collaroy zijn door metershoge golven deels afgebroken en in zee gestort. Ook bijbehorende omheining en omliggende tuinen zijn verdwenen. 

In een reactie heeft de Australische politicus Mike Baird zijn medeleven getoond aan de slachtoffers. "De schade is onbelangrijk als er levens verloren gaan", zei hij, waarna hij benadrukte mee te leven met mensen wiens huizen zijn verwoest. 

In totaal zijn er 287 reddingsacties uitgevoerd in de ondergelopen gebieden. Nog ruim 9.700 meldingen moeten worden behandeld.

Lees meer over:
Tip de redactie