De veiligheidsdienst van Kazachstan heeft een gedetineerde lokale zakenman met Russische banden beschuldigd van een couppoging. De man zou achter de financiering van recente protesten tegen de regering zitten. 

Tochtar Toelesjov, bekend als de topman van een van de grootste bierbrouwerijen in het land, zit sinds januari gevangen, maar de autoriteiten hadden tot nu toe niet gezegd waarvoor. "Zijn plan omvatte de situatie in het land te destabiliseren door het creëren van brandhaarden, het organiseren van protesten en massale onrust", aldus een woordvoerder van de veiligheidsdienst.

"We hebben bewijs dat protesten tegen de zogenoemde landhervormingen in Atirau, Astana, Almaty, Oeralsk en Kizilorda zijn uitgelokt en gefinancierd door Toelesjov." Veiligheidsfunctionarissen hebben afgelopen weekend verscheidene verdachte handlangers aangehouden, onder wie twee kolonels van twee afzonderlijke militaire bases.

Vrijwel tegelijk maakte het Kazachse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat de politie in de nacht van zondag op maandag vijf gewapende mannen heeft gedood en twee anderen opgepakt in de stad Aktobe na een aanslag op een militaire basis.

Ook hadden de aanvallers vuurwapenwinkels overvallen. De schutters werden omschreven als "religieuze radicalen". In hoeverre deze actie verband houdt met de vermeende couppoging is niet helemaal duidelijk.

"De situatie in Aktobe is nu stabiel, het bedrijfsleven en het openbaar vervoer functioneren normaal", zegt het ministerie in een verklaring.