Doden en gewonden bij botsing tussen treinen in België

Bij een botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein in het oosten van België zijn doden en gewonden gevallen.

Burgemeester Francis Dejon van Saint-Georges-Sur-Meuse heeft zondagnacht bekendgemaakt dat er zeker drie mensen zijn omgekomen. Het gaat om een machinist en twee passagiers, zo meldt Belga op basis van politiebronnen. 

27 slachtoffers konden ter plekke worden behandeld. Nog eens negen mensen raakten ernstig gewond en moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis, lieten de autoriteiten maandagochtend vroeg weten op een persconferentie. De passagierstrein vervoerde volgens de burgemeester zo'n veertig personen.

Het dodental kan volgens de burgemeester nog oplopen, enkelen van de ernstig gewonden verkeren in levensgevaar.

Onderzoek

De Belgische justitie heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar het treinongeval, zo bevestigt het Openbaar Ministerie in Luik. Het OM gaat niet uit van opzet.

Onderzoekers en experts zijn op de plaats van het ongeval. De vier sporen zijn geblokkeerd voor het onderzoek. Vanuit een helikopter worden foto's genomen.

Koning Filip zal samen met premier Charles Michel en de minister van Mobiliteit, François Bellot, vanmiddag de plek van het treinongeval bezoeken. Dat heeft het koninklijk paleis bekendgemaakt.

Goederentrein 

Volgens Het Laatste Nieuws vond het ongeluk plaats op zondagavond om 23.03 uur bij Hermalle-sous-Huy, in de provincie Luik. 

De passagierstrein reed de goederentrein, die stilstond voor een rood sein, met een "redelijk hoge snelheid" aan op het spoor van Luik naar Namen. Een getuige heeft aan de Franstalige krant L'Avenir verteld dat de twee eerste rijtuigen van de passagierstrein compleet vernield zijn.

De goederentrein vervoerde producten die afkomstig waren uit een steengroeve, er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

'Omgebogen'

''De passagierstrein is er zeer erg aan toe, het is zeer indrukwekkend om te zien'', zei burgemeester Dejon. ''De eerste wagen is helemaal omgebogen. We hebben geluk dat er niet meer slachtoffers zijn."

"Het was een zware schok", zegt de Franse woordvoerder van de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel tegen het Gazet van Antwerpen.

In een verklaring meldt de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS dat twee van de zes rijtuigen ontspoorden bij de botsing. Hulpdiensten zijn nog volop aan het werk op de plaats van het ongeluk. Uit onderzoek moet blijken hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. 

Volgens de Belgische zender VTM wordt er door de NMBS ook onderzocht of bliksem mogelijk een rol heeft gespeeld. Er is een inslag geweest, maar er wordt nog gekeken waar precies en of dit gevolgen heeft gehad. 

Video: Hulpdiensten aan het werk op plaats van het ongeluk

Lees meer over:
Tip de redactie