Nieuwe stakingen op Belgisch spoor aangekondigd voor volgende week

Het Belgische spoorpersoneel legt naar alle waarschijnlijkheid vanaf zondag 12 juni voor zeven dagen het werk weer neer. Gesprekken tussen de bonden en de directie van NMBS zijn vrijdag wederom op niets uitgelopen.

Volgens VTM Nieuws heeft de socialistische vakbond meteen een nieuwe stakingsronde aangekondigd. De christelijke vakbond gaan eerst in overleg met haar leden en beslist waarschijnlijk maandag.

Het treinverkeer in België komt vrijdag juist weer op gang na een lange staking van negen dagen. Vooral in Wallonië heeft het grootste gedeelte van alle treinen niet gereden. Vanaf 22.00 uur moet alles weer volgens de normale dienstregeling rijden.

Meer dan 12.000 treinen zijn uitgevallen door de staking, vooral in het zuiden van België. Ook het goederenvervoer werd getroffen. Volgens het bedrijfsleven, vooral de staal- en chemische sector, loopt de schade in de tientallen miljoenen.

De onvrede bij de werknemers draait om de flexibilisering van de 38-urige werkweek en de pensioenproblematiek. Zo worden de regels over de zogenoemde kredietdagen aangepast.

Onrustig

Ook in andere overheidssectoren blijft het onrustig. In het gevangeniswezen wordt al vijf weken gestaakt en bij de post en de gerechtshoven zijn ook acties aangekondigd. De rechters voeren dinsdag stiptheidsacties. Bpost heeft een staking op 13 juni in petto.

In de private sector klinken voor het eerst ook geluiden van stakingsbereidheid. In Brussel en Wallonië dreigen leden van de Franstalige socialistische metaalbond het werk neer te leggen bij diverse ondernemingen.

Daarnaast plannen onafhankelijke transportbedrijven zondagavond vanaf 22.00 uur wegblokkades aan grensovergangen richting Frankrijk en Luxemburg. Ze doen dat uit protest tegen de kilometerheffing die op 1 april in België werd ingevoerd voor vrachtwagens.

Lees meer over:
Tip de redactie