Het noodweer van de afgelopen dagen in Frankrijk, Duitsland en België blijft ook vrijdag levens eisen. De meeste slachtoffers vielen in Duitsland. Tot dusver zijn daar elf lichamen geborgen. 

Naar een vermist echtpaar in Simbach am Inn wordt nog gezocht. De kelder van de woning van het bejaarde stel is ondergelopen. De man en vrouw worden sinds donderdag vermist.

In België werd vrijdagochtend het lichaam van een gepensioneerde militair gevonden. De man werd sinds donderdagavond vermist. Volgens Belgische media is de amateur-imker waarschijnlijk verrast door een overstroming toen hij zijn bijenkorven probeerde te redden.

In Frankrijk viel één slachtoffer te betreuren. Een bejaarde man viel donderdag van zijn paard en werd meegesleurd door het wassende water.

Kunstwerken

Het water bedreigt in Frankrijk ook kostbare kunstwerken. Stukken van het Louvre, die normaal ondergronds staan opgeslagen, zijn vrijdag naar een hogere verdieping gebracht. Het museum zelf bleef gesloten.

Het kunsthistorische museum Musée d'Orsay blijft vanwege de hoge waterstand in de Seine zeker tot dinsdag gesloten. Voor de Franse president François Hollande is een alternatief onderkomen geregeld, mocht de Seine buiten haar oevers treden en het water het Elyséepaleis bereiken.

Video: Ook Louvre dicht

Louvre dicht door waterstand, bezoekers teleurgesteld
Louvre dicht door waterstand, bezoekers teleurgesteld

Verkeer

Ook het verkeer in West-Europa heeft veel last van de enorme regenval. Weg- en spoorverbindingen zijn afgesloten. In Nederland gold donderdag voor Brabant en Limburg code oranje.

De A74 bij Venlo moest donderdag worden afgesloten nadat een talud was weggespoeld. Voor vrijdag geldt voor de meeste delen van Nederland nog code geel.

Regering

De Franse regering heeft voor zichzelf noodopvang geregeld voor het geval de rivier de Seine overstroomt en het centrum van Parijs onderloopt. Het landsbestuur verhuist naar het Château de Vincennes, een complex rond een middeleeuws kasteel aan de oostrand van de Franse hoofdstad.

De president huist nu op rechteroever in het Elyséepaleis, slechts een kilometer van de rivier, en aan de andere kant van de Seine huist de premier in Hôtel Matignon, ook niet ver van de stroom. Tal van ministeries staan vlakbij de Seine.