Zeker 24 doden bij ontruiming park India

In de Noord-Indiase stad Mathura zijn donderdag zeker 24 mensen omgekomen toen de politie probeerde een bezet park te ontruimen. Meer dan 2.500 politieke activisten hadden het park twee jaar lang bezet gehouden.

Toen de politie donderdagavond naar het park kwam om de bezetters te informeren over de evacuatie, begonnen ze te schieten, aldus de lokale politie. "Sommige bezetters hadden geweren en pistolen en openden het vuur op de politie.'' Bij de ontruiming raakten ook honderd mensen gewond.

Bij vuurgevechten zouden twee agenten en meerdere bezetters om het leven zijn gekomen. Zeker elf mensen stierven doordat provisorische behuizingen in het park in vlammen opgingen. In een aantal stonden gasflessen om te koken.

De locatie op ongeveer 150 kilometer van de hoofdstad New Delhi wordt door velen beschouwd als een heilige plaats. Vrijdag was de situatie nog steeds gespannen.

Bekijk beelden van het park

Volgens Indiase mediaberichten behoren de bezetters tot een sekte die de in 1945 overleden politieke activist Subhash Chandra Bose volgt. Die had in de Tweede Wereldoorlog geprobeerd met de Duitse nationaalsocialisten samen te werken, om samen de Britten als bezettende macht uit India te verdrijven. Hij wilde ook de verkiezingen in India afschaffen en een nieuwe munt invoeren.

Toen de politie donderdagavond naar het park kwam om de bezetters te informeren over de evacuatie, begonnen ze te schieten, aldus de lokale politie. ,,Sommige bezetters hadden geweren en pistolen en openden het vuur op de politie.'' Bij de ontruiming raakten ook honderd mensen gewond.

Lees meer over:
Tip de redactie