Het aantal terreuraanslagen vorig jaar wereldwijd is voor het eerst sinds 2012 gedaald. Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het aantal terroristische aanslagen is met 13 procent gedaald in vergelijking met 2014 en het aantal slachtoffers van aanslagen is zelfs met 14 procent gedaald. De daling is vooral te danken aan minder aanslagen in Irak, Pakistan en Nigeria, aldus Justin Siberell van het ministerie.

Meer dan 55 procent van alle terreuraanslagen vonden plaats in vijf landen: Irak, Pakistan, India, Afghanistan en Nigeria. In de landen Afghanistan, Bangladesh, Egypte, de Filipijnen, Syrië en Turkije steeg het aantal dodelijke aanslagen wel in vergelijking met 2014.

"Ondanks dat terreuraanvallen hebben plaatsgevonden in 92 verschillende landen, wordt het grootste aantal in een beperkt aantal landen uitgevoerd, zoals al langer het geval was", aldus Siberell.

Gewonden

Uit informatie van de Universiteit van Maryland blijkt dat er in totaal 11.774 terreuraanslagen waren in 2015. Daarbij verloren meer dan 28.300 mensen het leven en raakten ongeveer 35.300 personen gewond.

De terreurorganisatie Islamitische Staat vormt wereldwijd de grootste dreiging, ondanks het feit dat de groepering aan terrein verliest in Irak en Syrië. In Libië lijkt IS echter groter te worden. Ook andere groeperingen met eenzelfde denkbeeld als IS zijn opgekomen in het Midden-Oosten, Azië en west-Afrika.