Zes mensen omgekomen door noodweer in Duitsland

Het dodental als gevolg van de wateroverlast in het Duitse Beieren is opgelopen tot zes. In Simbach am Inn werd donderdagavond het lichaam van een 65-jarige man gevonden.

Volgens de politie heeft het noodweer in heel Duitsland nu tien levens geëist. In Baden-Württemberg kwamen vier mensen om het leven. Zes mensen overleden door hoogwater in Beieren.

De Duitse weerdienst meldde in de nacht van donderdag op vrijdag dat het weer iets gekalmeerd was. Vrijdag wordt er echter weer zware regenval verwacht. De deelstaat Beieren heeft mensen die door de wateroverlast gedupeerd zijn 1.500 euro steun toegezegd.

Niet overal kalmeerde het weer. Door plaatselijk onweer in Nordrhein-Westfalen werden donderdagavond twee mannen door de bliksem getroffen. Ze zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Over hun huidige toestand is niets bekend.

Bekijk beelden van de overstromingen in het zuiden van Duitsland

Hamminkeln

De dijk bij het Duitse plaatsje Hamminkeln die door zware regenval dreigde door te breken, lijkt het te houden. De hevige regen zorgde ervoor dat de waterstand in rivier de Issel, de bovenloop van de Oude IJssel in Nederland, met wel twee meter steeg. Toch bleef Hamminkeln, op zo'n veertig kilometer van de Nederlandse grens bij Zevenaar, voor overstromingen behoed.

Bij een doorbraak van de dijk zou het water naar de snelweg A3 zijn gelopen en zou er geen verkeer mogelijk zijn tussen Oberhausen en Arnhem. Donderdagavond gingen er berichten rond dat de dijk het had begeven, maar die geruchten bleken niet waar te zijn. Inmiddels is het water in de Issel aan het zakken.

Ongeveer zeshonderd man was in touw om een mogelijke dijkdoorbraak te voorkomen. De dijk werd met zo'n 68.000 zandzakken versterkt.

Nederland

Ook in Nederland was men op het wassende water voorbereid. Zo plaatste het waterschap Roer en Overmaas in de nacht van donderdag op vrijdag zandzakken in het Limburgse Slenaken en Vaals.

Daarmee werd dreigende wateroverlast van rivier de Gulp en de vijver van kasteel Vaalsbroek voorkomen. Ook in Zuid- en Midden-Limburg zijn de meeste waterstanden inmiddels aan het dalen.

Frankrijk

Ook Frankrijk ondervindt hinder van noodweer. Zware regenval heeft sinds afgelopen zondag vooral in het midden en noorden van het land voor wateroverlast gezorgd. De brandweer moest meer dan 10.500 keer uitrukken om hulp te bieden. Donderdag hadden meer dan 5.500 mensen hun huis verlaten.

In Parijs zijn in verband met de hoge waterstand in de Seine laaggelegen straten afgesloten. Volgens de autoriteiten heeft de Seine de hoogste waterstand sinds 1910. Onder meer de musea het Louvre en het Musée d'Orsay zijn ook gesloten.

Lees meer over:
Tip de redactie