Dodelijke schietpartij Universiteit Californië lijkt wraakactie

De dodelijke schietpartij op de universiteit van Californië (UCLA) lijkt een wraakactie van een voormalig student op een hoofddocent wegens een gestolen computerwachtwoord.

Dat heeft Charlie Beck, de commissaris van politie in Los Angeles, donderdag bekendgemaakt nadat de identiteit van de dader was vastgesteld. Deze Mainak Sarkar schoot woensdag professor William Klug dood in een kantoortje van een technische faculteit van UCLA, waarna hij zichzelf van het leven beroofde.

De oud-student verdacht de docent ervan de toegangscode van zijn computer te hebben doorgespeeld aan derden. "Hij is een erg ziek persoon, niet te vertrouwen", liet hij al in maart via social media weten. De politie brengt de 38-jarige man ook in verband met de moord op een vrouw in St. Paul, een kleine stad in Minnesota waar hij vandaan kwam.

In zijn huis is een 'dodenlijstje' gevonden. Daarop zou ook nog een andere hoogleraar van UCLA staan. Deze was op dat moment niet aanwezig en is ongedeerd. Waarom hij en de vrouw dood moesten, is nog een raadsel.

Bewijsmateriaal

Beck vertelde dat in de woning van de verdachte veel bewijsmateriaal in beslag is genomen, waaronder kogels. De schutter lichtte in een blog uit maart op warrige wijze zijn woede jegens Klug toe. "Jouw vijand is mijn vijand. Maar jouw vriend kan veel meer kwaad berokkenen. Pas dus op voor mensen die je vertrouwt", schreef hij.

Dat stond in schril contrast met eerdere uitlatingen. In 2013, toen zijn doctoraalscriptie op internet kwam, bedankte hij zijn mentor Klug uitvoerig voor diens steun en advies. Die stond ook bekend als deskundig en betrokken.

De Groningse professor Wouter Roos werkte als co-auteur in verscheidene publicaties zeer plezierig met Klug samen. "In wetenschappelijk opzicht wegens zijn originele ideeën maar ook persoonlijk. Hij had zo'n positieve instelling", reageerde hij in een e-mail.

Los Angeles

De politie is nog op zoek naar de auto waarmee Sarkar, die gewapend met twee 9 mm pistolen en veel munitie het universiteitsgebouw binnenging, vermoedelijk naar Los Angeles is gekomen.

Zijn woonplaats ligt meer dan 3.000 kilometer naar het noordwesten.

Lees meer over:
Tip de redactie