Het Duitse parlement heeft donderdagmiddag ingestemd met het voorstel om de Armeense genocide te erkennen. Turkije protesteerde in de aanloop naar de stemming tegen het aanstaande besluit van de parlementsleden.  

De nieuwe premier van Turkije, Binali Yildirim, stelt dat de Turkse ambassadeur in Duitsland voor "overleg" wordt teruggeroepen. President Recep Tayyip Erdogan verklaarde eerder al dat de Duitse beslissing de banden tussen Turkije en Duitsland kan verslechteren.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken stelt in een reactie op de stemming dat "onverantwoordelijke en ongefundeerde" besluiten geen manier zijn om de eigen donkere geschiedenis te verbloemen. Bondskanselier Angela Merkel benadrukt juist dat de Duitse banden met Turkije "breed en sterk" zijn. 

Op 24 april 1915, in de nadagen van het Ottomaanse rijk, begon de vervolging van de Armeense minderheid. In het toenmalige Constantinopel (nu Istanbul) werden honderden Armeense intellectuelen opgepakt en vermoord.

In de jaren die volgenden werden Armeense mannen massaal vermoord en vrouwen, kinderen en ouderen op dodenmars gestuurd. 

Bekijk de stemming in het Duitse parlement

Duits parlement stemt voor erkenning Armeense genocide
Duits parlement stemt voor erkenning Armeense genocide

Volkerenmoord

Volgens Armenië zijn 1,5 miljoen mensen vermoord en was er sprake van genocide of volkerenmoord. Turkije, de opvolger van het Ottomaanse rijk, noemt het geen genocide en spreekt van 200.000 tot 500.000 slachtoffers.  Zeker is dat honderdduizenden Armeniërs om het leven kwamen door geweld, honger en deportaties naar de woestijn.

Nederland spreekt formeel van de ''kwestie van de Armeense genocide''. 

Het Europees Parlement drong er op 15 april bij de Turkse regering nogmaals op aan de genocide op de Armeniërs te erkennen. Ook onder wetenschappers heerst er grotendeels consensus dat er genocide heeft plaatsgevonden.