Somalische troepen beëindigen aanval op hotel Mogadishu

Somalische veiligheidstroepen hebben donderdag een einde gemaakt aan een aanval van militanten op het Ambassador Hotel in Mogadishu. 

De aanslag kostte zeker zestien mensen het leven, onder wie twee leden van het Somalische parlement. 55 mensen raakten gewond.

De islamistische terreurgroep al-Shabaab, die banden heeft met al-Qaeda, eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanslag die woensdagavond begon. Donderdag waren sporadisch nog steeds schoten te horen in het Ambassador Hotel. Veiligheidstroepen die het gebouw binnengingen, kamden alle verdiepingen uit. Regeringstroepen hadden de omgeving van het zwaar gehavende hotel afgezet.

''Nationale veiligheidstroepen zijn op elke verdieping, de laatste terrorist op het dak is doodgeschoten'', verklaarde een politiefunctionaris. Een getuige zag dat deze terrorist vanaf de vijfde verdieping van het gebouw op de grond viel. Acht dode mensen lagen aan de voorkant van het hotel. De aanval begon toen een van de drie dode extremisten woensdag met een auto het hotel ramde, waarna de anderen het gebouw bestormden.

Al-Shabaab is door de vredesmacht AMISOM van de Afrikaanse Unie in 2011 Mogadishu uitgewerkt. Maar de terreurbeweging blijft een potentiële dreiging in Somalië, die geregeld aanslagen pleegt, gericht op de omverwerping van de door het Westen gesteunde regering.

Lees meer over:
Tip de redactie