Tientallen doden door zelfmoordaanslag bij hotel Mogadishu

Een zelfmoordaanslag bij een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu heeft woensdag zeker twintig levens geëist. Een man blies zichzelf en zijn auto op bij het hek van het hotel, waarna een vuurgevecht volgde.

Er zijn zeker zestig mensen gewond geraakt. Onder de doden bevinden zich twee belangrijke ambtenaren en minstens twee aanvallers.

Volgens de autoriteiten zijn terroristen het Ambassador Hotel binnengedrongen. Rond het hotel zijn nog altijd zo nu en dan schoten te horen. De politie laat echter weten dat "de operatie ten einde loopt". 

Terreurorganisatie Al Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Het chique Ambassador Hotel bevindt zich in de Maka Al Mukaram, een grote straat met veel hotels, restaurants en banken.

Mogadishu wordt regelmatig getroffen door zelfmoordaanslagen. In februari brachten strijders van Al Shabaab een autobom tot ontploffing bij een park in de hoofdstad. Hierbij kwamen negen mensen om. In januari werd een aanval uitgevoerd op een restaurant aan het strand, waarbij zeventien mensen om het leven kwamen.

Drone-aanval

De aanslag valt vrijwel samen met het nieuws dat de Verenigde Staten een luchtaanval hebben uitgevoerd op een leider van de terroristische beweging. Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte woensdag bekend dat afgelopen vrijdag een aanval is uitgevoerd op een belangrijke militair aanvoerder van al-Shabaab, Abdullahi Haji Daud.

De aanval was met een drone. Wat er met Daud is gebeurd, is nog niet bekend.

Kopstuk

Somalische veiligheidstroepen zeggen woensdag ook een kopstuk van Al Shabaab te hebben gedood. Het is niet duidelijk wanneer deze aanval op de leider van de terreurgroep plaatsvond.

Al-Shabaab (de Jongeren) bestaat al tien jaar en wordt gevormd door voornamelijk Somalische jihadisten.

Video: Rookwolk te zien na zelfmoordaanslag

Lees meer over:
Tip de redactie