De hevige regenval in Duitsland van de afgelopen dagen hebben volgens Rijkswaterstaat tot verhoogde waterstanden geleid die bijzonder zijn voor deze tijd van het jaar.

Donderdagochtend wordt de waterstand van 12 meter boven NAP bij Lobith overschreden. De lager gelegen uiterwaarden langs de Rijn, de Waal, de Lek en de IJssel kunnen hierdoor onderlopen

De vorige keer dat er rond deze periode sprake was van verhoogde waterstanden was in juni 2013. Toen werd een maximale stand van 13,62 meter boven NAP bereikt. Andere zomers met hoge waterstanden op de Rijn waren in 1970 en 1983.

De verwachting is dat de waterstand van de Rijn verder stijgt. Rijkswaterstaat neemt maatregelen om de afvoercapaciteit van de rivier te vergroten en heeft de stuwen bij Driel geopend. In de loop van donderdag worden ook de stuwen in de Nederrijn en de Lek, bij Hagestein en Amerongen, geopend

In het weekend zal de waterstand dalen.

Frankrijk

In Frankrijk raken ook beroemde kastelen zoals dat van Chambord geïsoleerd door water. Het Château van Chambord is daarom woensdag gesloten.

Video: Overstromingen door noodweer in zuidwesten van Duitsland

Doden na overstromingen door noodweer in zuidwesten van Duitsland
Doden na overstromingen door noodweer in zuidwesten van Duitsland