De kapitein van het begin 2012 op de rotsen gelopen Italiaanse cruiseschip Costa Concordia, Francesco Schettino, gaat opnieuw in beroep tegen zijn veroordeling tot zestien jaar en een maand gevangenisstraf. 

''Wij zullen de motivering van het vonnis lezen en zeker beroep aantekenen bij het hof van cassatie'', zei zijn advocaat Donato Laino woensdag.

De rechtbank in Florence had dinsdag het vonnis van een lagere rechtbank bevestigd. ''Dat oordeel heeft ons betoog geheel buiten beschouwing gelaten'', bekritiseerde Laino, die vrijspraak had gevraagd.

De rechters hadden zowel het beroep van Schettino als ook dat van de aanklager als 'niet-ontvankelijk' afgewezen.

Met een hernieuwd beroep bij de hoogste rechtbank van Italië kan het minstens nog een jaar duren voor er een definitieve uitspraak is. Schettino is meer dan vier jaar na de ramp nog steeds op vrije voeten.

Schettino was de kapitein van het vlaggenschip van de cruiseonderneming Costa Crociere dat door een foute manoeuvre ten onder ging voor de kust van het Toscaanse eilandje Isola del Giglio. Daarbij verloren 32 mensen het leven. De kapitein verliet het schip zonder zich verder over de opvarenden te bekommeren.

Video: Timelapse berging Costa Concordia

Timelapse berging Costa Concordia
Timelapse berging Costa Concordia